≫ 

Pipali su mi silikone i gurali prst u zadnjicu: Strašna ispovest Srpkinje Saše koja je promenila pol i koju su strpali u muški zatvor

Pretili su mi i uzvikivali su: "kurvo", "pederčino", "bićeš silovana", "uništićemo te ovde"...

  • 25

Saša (23) je državljanin Srbije, koji je rođen kao muškarac, ali izgleda i oseća se kao žena. Do potpune promene pola i transformacije u ženu Saši nedostaje još jedna operacija. Sašini problemi počeli su početkom decembra 2018. godine.

- Uhapšena sam pod optužbom za razbojništvo, iako uopšte nisam bila prisutna u sobi u kojoj se to dogodilo. Na kraju se ispostavilo da sam govorila istinu, zbog čega je postupak protiv mene obustavljen nakon mesec i po dana. U tih mesec i po ja sam u Remetincu doživela strahovitu torturu, seksualno, psihičko i fizičko zlostavljanje - ispričala je Saša još vidno uznemirena zbog svega što se događalo.

Saši u pasošu ličnoj karti kao pol piše muški, ali na fotografiji izgleda kao žena. Tvrdi da je predala zahtev za promenom pola. Već prilikom dolaska u Remetinec, kaže, tretirali su je kao muškarca, pa su joj muški pravosudni policajci pregledali telesne otvore.

- Pipali su mi silikone, iako ništa ne mogu u njih sakriti i gurali mi prst u zadnjicu. Rekla sam da ne pripadam muškom odeljenju nego ženskom jer je to apsolutno moje ljudsko pravo, zato što se lečim pod šifrom transseksualizam. Prekršajni sud u rešenju me izjasnio kao ženu, dok me Županijski okarakterisao kao muškarca. Imam i rešenje o otvaranju firme u kom piše da sam ja direktorka. Ništa od navedenog nije me zaštitilo od smeštanjaa na muško odeljenje - priča Saša.

Foto: Profimedia/AFP

- Uprkos molbama i uveravanjima, smeštena sam na muško odeljenje s još četiri zatvorenika, gde sam sutradan naletela na niz homofobičnih napada. Da u toj skupini nije bilo razumnog čoveka koji me obranio, najverovatnije bi se raspravljanje završilo kobno za mene - iskrena je Saša. Dodaje da je bila prestrašena, istraumirana i nije znala kome da se obrati za pomoć.

Nakon nekoliko dana pozvali su je na razgovor na kojem je ponovo tražila premeštaj u ženski deo. Umesto toga, Sašu su smestili u ćeliju s još jednim robijašem.

- U šetnji sam gađana strelicama izrađenim od papira sa žicom, pudingom, hlebom, lupali su me po zadnjici i hvatali za grudi. Pisala sam sudu, upravniku u nadi da će se moj problem rešiti, ali on je bio samo još veći. Odvojena sam na šetnji, ali opet na delu gde šetaju muškarci, sama. Kad sam izišla na šetnju, onako sama, pritvorenici su me počeli gađati, uzvikivali su: "kurvo", "pederčino", "bićeš silovana", "uništićemo te ovde" i slično - nastavlja Saša, koja se sledećih sat vremena tresla od straha i jecala. Tako istraumirana čekala je da se nešto promeni.

Posle nekih mesec dana svakodnevnog vređanja i maltretiranja u Remetincu počela je štrajkovati glađu, zbog čega su je pregledali u Bolnici za osobe lišene slobode u Svetošimunskoj.

- I tamo su me smestili na muško odeljenje bez razumevanja za moje potrebe i moja prava - požalila se Saša.

VIDEO: Ispovest majke transrodnog ubice

(Telegraf.rs/24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA