Nastavlja se pretakanje amonijaka iz kritične cisterne u Jasenoviku: Mnogo se odužilo ono što je trebalo da bude urađeno za 2 dana

Radovi počinju rano ujutro

  • 3

Pretakanje amonijaka iz cisterne, koja je oštećena prilikom iskliznuća voza na pruzi Niš - Zaječar, biće nastavljeno i sutra.

Operator kompanija "NCL" i preduzeće angažovano na pretakanju amonijaka "Patenting" obavestili su Gradski štab za vanredne situacije da su do 18 sati, kada su radovi završeni, u tri cisterne pretočili oko 32.000 kilograma amonijaka od ukupno 42.560, koliko se prema transportnoj dokumentaciji nalazilo u vagonu prilikom iskliznuća.

Radovi su prekinuti zbog mraka i biće nastavljeni u četvrtak u 9 sati, saopštio je štab.

U saopštenju se naglašava da je pretakanje amonijaka danas prošlo bez ikakvih poteškoća, uz poštovanje svih zakonskih procedura i bez ikakvih opasnosti po bezbednost radnika angažovanih na ovim poslovima i stanovništva Jasenovika.

Jedna od dve prevrnute cisterne/ Foto: Uprava za vanredne situacije

- Pretakanje će se sutra vršiti uz nadzor nadležnih službi i primenu pojačanih mera bezbednosti. Po završetku posla, oštećena cisterna biće uklonjena kako bi radnici Infrastuktura Železnica Srbije mogli nesmetano nastaviti radove na osposobljavanju pruge za redovan saobraćaj - navodi Gradski štab za krizne situacije.

Stanovništvo Jasenovika i domaće životinje prvi put su evakuisane u petak, kada je podignuta prva cisterna sa opasnim gasom, da bi dan kasnije bila odvezena.

Evakuacija stanovništva iz Jasenovika/ Foto: Tanjug/ Dimitrije Nikolić

Međutim, zbog oštećenih točkova ovaj postupak nije mogao da bude primenjen kod druge cisterne, pa su u nedelju Jasenovičani ponovo evakuisani, kako bi vagon kome su bili polomljeni točkovi, bio postavljen na posebno za to namenjenu platformu.

Zbog nemogućnosti da bude odvezen, doneta je odluka da se obavi pretakanje amonijaka, ali ova procedura nije zahtevala novu evakuaciju. Kompletno stanovništvo Jasenovika i stoka, vraćeni su u selo u ponedeljak.

(D.K)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dusan

    30. januar 2019 | 23:08

    mi smo zemlja koja zivi na srecu.nadamo se, nece to nas, i to je to.sve je manje radne snage.na zeleznici mnogo sluzbi pogaseno.ne radi vise ni ono sto je moralo da radi.tako je sa vecinom sluzbi.neka nam je bog u pomoci.

  • Ns

    30. januar 2019 | 22:40

    Dajte molim vas proverite kad ce most na sentandrejskom putu u NS, prodje mladost obilaznicom godinu ipo dana

  • Nije nego

    31. januar 2019 | 02:05

    Treba pohvaliti ove ljude. Oduzilo se, ali posao je slozen. Bitno da se zavrsava bezbedno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA