≫ 

Vantelesna oplodnja uspešnija od kako je moguće zamrzavanje embriona: Parovi pod manjim stresom jer imaju još jedan pokušaj

Za gotovo tri decenije blizu 10.000 parova uradilo je vantelesnu oplodnju u GAK-u u Višegradskoj

  • 2

U Srbiji se oko 300.000 parova bori sa problemom steriliteta, pa je ulaganje u vantelesnu oplodnju opravdano, kaže direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije Aleksandar Stefanović i dodaje da je opšte poznato da kod nas godinama unazad vlada bela kuga. 

Pokušaj vantelesne oplodnje često može da bude neuspešan, a glavni razlog za to je stres, činjenica da je broj pokušaja ograničen, strah da li će uspeti ili neće, kaže za Tanjug direktor te ustanove.

Ministarstvo zdravlja i Republički zavod za zdravstveno osiguranje na sve moguće načine se trude da parovima sa problemom začeća olakša ovaj postupak.

Dosad su se pri vantelesnoj oplodnji do tri embriona vraćala u matericu, dok se ostatak bacao, a od nedavno embrioni mogu da se zamrznu čime se omogućava više pokušaja vantelesne oplodnje iz jednog stimulisanog ciklusa.

sada se embrioni zamrzavaju, Foto: Profimedia/Sciencephoto RM

- Naša klinika je radila metode zamrzavanja embriona, ali o trošku parova, dešavalo se da u tom ciklusu par dobije pet, šest embriona, pa oni koji nisu vraćeni u matericu su propadali. Sada se zamrzavanje radi o trošku države, što je veliko finansijsko, ali i psihičko rasterećenje - kaže Stefanović.

On objašnjava da par koji je prošao sve procedure koje nisu jednostavne tehnički i vremenski, dobija šansu da ne prolazi kroz sve te pocedure ponovo uz pomoć zamrzavanja embriona.

- Ti parovi su prošli mnogo toga u životu pokušavajući da dobiju potomstvo, zamrzavanja embriona ih rasterećuje, jer znaju da ukoliko prvi put ne uspe oplodnja imaju još šansi i pospešuje se uspešnost ove metode - objašnjava dr Stefanović.

Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo kliničkog u Višegradskoj vantelesna oplodnja radi se već 28 godina. Prva beba rođena je 1992. godine. 

Na godišnjem nivou GAK u Višegradskoj uradi 700-800 ovih posupaka, a za gotovo tri decenije blizu 10.000 parova uradilo je vantelesnu oplodnju u toj klinici.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    3. februar 2019 | 11:13

    Dobila sam dete iz vto.Prepremam se za drugi pokusaj .Jer je drzava odobrila i za nas koji smo dobili prvo dete iz vto.HVALA

  • Ivana

    25. septembar 2019 | 05:16

    A sta je sa zenama koje nemaju partnera a zele potomstvo?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA