Jelena se popela na vrh Stare Planine i shvatila da je ispod nje more: Snimila je sve. Ove lepote nalaze se u Srbiji, a vi nemate pojma (FOTO) (VIDEO)

Proglašena je parkom prirode 1997. godine

  • 2

Jelena Pavlović posetila je Staru Planinu i imala prilike da uživa u njenim lepotama. Ova planinska lepotica bila je prekrivena snegom, pa su prizori i pejzaži nestvarni.

Šetala je i popela se na vrh, a tada ispod sebe videla more od oblaka. Prizori su nestvarni, Jelena je izvadila aparat i snimila sve.

Potom je fotografije i snimke postavila na Fejsbuk, a potom i na stranicu "Planinarenje Srbija".

Jelena nam je ustupila na korišćenje lepote koje je zabeležila, a mi sve donosimo vama, da i vi uživate:

Foto: Jelena Pavlović

Stara planina, najveća u istočnoj Srbiji krije brojne lepote, nedovoljno poznate ljudima. Naziva se još i Balkan, po čemu je i čitavo poluostrvo na kome se planina nalazi dobilo naziv Balkansko poluostrvo.

Predstavlja prirodnu granicu između Srbije i Bugarske. Pruža se od Vrške Čuke na severu, do Dimitrovgrada na jugu, u dužini od oko 100 km.

Foto: Jelena Pavlović

Udaljena je 70 km od Niša, 100 km od Zaječara, 50 km od Knjaževca i Pirota, a od Beograda 330 km.

Najbliže naseljeno mesto turističkom centru je selo Kalna, udaljeno 20 km. Smeštena je na teritoriji sledećih opština: Zaječar, Knjaševac, Pirot i Dimitrovgrad.

Foto: Jelena Pavlović

Na njoj postoje brojni impresivni vrhovi, koji se nalaze na visini iznad 1.700 m, a to su: Babin zub (1.780 m), Zarkova čuka (1.848 m), Prilepski vrh (1.905 m), Tupanar (1.955 m), Lazarevi jaglaci (1.874 m), Bratkova strana (1.943 m), Mramor (1.760 m).

Bogata je vodama i predstavlja kolevku dve reke: Nišave i Timoka.

Foto: Jelena Pavlović

Ostale značajne reke na ovim prostorima su Toplodolska reka, Visočica, Dojkinačka reka, Jelovička reka i Rosomačka reka.

Proglašena je parkom prirode 1997. godine i time su svi rezervati i spomenici prirode stavljeni pod jedinstvenu zaštitu države. Čini jedinstven ekosistem sa raznovrsnim živim svetom.

Foto: Jelena Pavlović

Zahvaljujući specifičnosti i značaju, kao i raznovrsnosti flore i faune, veliki broj lokaliteta proglašen je zaštićenim prirodnim dobrima, rezervatima i spomenicima prirode.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA