≫ 

Upozorenje za obale reka u Srbiji: Slede tri neizvesna dana, na ove 3 tačke je kritično, nivo vode i dalje raste

Vodostaj Save će i narednih dana biti u znatnom porastu

  • 1

Vodostaji na reci Savi biće u većem porastu do 8. februara, saopštio je danas Republički hidrometeorološki zavod. Međutim, u hidrološkom upozorenju objavljenom na sajtu RHMZ-a navodi se da će vodostaj kod hidrološke stanice Šabac 7. februara dostići i prevazići granicu redovne odbrane od poplava.

Najkritičnije na Savi kod Šapca, Printskrin/Hidmet.gov.rs

Vodostaji na banatskim vodotocima su u većem porastu do 7. februara, a vodostaj kod Jaše Tomića dostigao je granicu redovne odbrane od poplava i ima tendenciju porasta bez dostizanja granice vanredne odbrane od poplava.

SAVA I DRINA KOD BIJELJINE

Proteklih dana došlo je do znatnog porasta vodostaja Save i Drine na području Bijeljine.

Vodostaj Save na hidrološkoj stanici Jamena jutros je iznosio 806 centimetara, što je 164 centimetra ispod kote redovne odbrane od poplava, ali je za poslednja 24 sata vodostaj bio u porastu za 161 centimetar, naveli su iz gradskog Odeljenja za civinu zaštitu.

Kako dodaju, vodostaj Save će i narednih dana biti u znatnom porastu, prenosi Fena.

DRINA NA STANICI RADALJ

Vodostaj Drine jutros na vodomernoj stanici Radalj iznosio je 255 centimetara i za poslednja 24 sata porastao je za 24 centimetra.

Protok Drine na Hidroelektrane Zvornik jutros je iznosio 779 metara kubnih u sekundi. Vodostaji manjih rijeka - Janje, Gnjice i Lukavca - su u granicama normale.

Toplica kod Podine, Foto:Telegraf

Na Nišavi nema opasnosti od izlivanja i poplava.

Nišava, Foto: Telegraf

Iz Civilne zaštite upozoravaju stanovništvo u naseljima koja gravitiraju rečnim vodotocima uz Drinu i Savu na maksimalnu budnost i pripravnost te da blagovremeno preduzmu preventivne mere zaštite materijalnih dobara.

Vodostaj Dunava, Tise i Save je u porastu, ali se izlivanja ne očekuju i nema opasnosti od vanrednih situacija, izjavili su danas predstavnici Republičkog hidrometeorološkog zavoda i Javnog preduzeća "Srbijavode".

JERINIĆ (RHMZ): SITUACIJA POD KONTROLOM

Šefica odseka za hidrološke prognoze u RHMZ Jelena Jerinić rekla je za Tanjug da je situacija pod kontrolom i da su svi manji i srednji vodotoci u opadanju, osim onih u Banatu, koji su u porastu, ali će biti na nivou redovne odbrane od poplava.

- Dunav, Tisa i Sava su u porastu. Sava nam je u fokusu pažnje jer su na uzvodnoj deonici bila velika izlivanja i očekujemo vrh 8. februara, ali na nivou redovne odbrane kod Šapca, a kod Sremske Mitrovice i Beograda ispod redovne odbrane - rekla je Jerinić.

U Šapcu se očekuje da će biti prevaziđena granica redovne odbrane od poplava, ali situacija neće biti na nivou vanredne.

- Izlivanja neće biti i sve službe su na terenu i prate situaciju, naša upozorenja i prognoze - rekla je Jerinić.

Ona je dodala da je na ostalim rekama "sve pod kontrolom", i da se voda povlači tamo gde si izlila.

U KIKINDI NEMAJU REKU, ALI SU DEO ASOCIJACIJE

Kako bi se zaštili od eventualnih poplava i nepogoda gradovi i opštine u Banatu oformili su asocijaciju "Banatski vodotoci". U Kikindi je danas održan drugi radni sastanak koordinatora sliva “Banatski vodotoci” kako bi se sprečile eventualne nepogode i katastrofe izazvane poplavama i izlivanjem reka.

- S obzirom da Kikinda nije imala većih problema, udruživanje sa ostalim lokalnim samoupravama je bitno jer, kada dođe do nepogode svi su podjednako ugroženi - rekao je gradonačelnik Kikinde, Pavle Markov.

U Banatu su oformili asocijaciju "Banatski vodotoci", Foto: Telegraf

Asocijacija "Sliv banatskih vodotoka" formirana je u Zrenjaninu, radi prevencije od visokih voda u Banatu koje mogu da ugroze i više od 5.200 kvadratnih kilometara. Poplave koje su ugrozile život meštana u selu Jaša Tomić 2005.godine ostaće upamćene kao najkatastrofalnije.

VIDEO/ Stani, stani Ibar vodo: Snegovi sa Kopaonika se tope!

(Telegraf.rs/Tanjug, dopisnici D. I, D K, B. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PETAR 1

    5. februar 2019 | 17:37

    Samo da ne bude Beograd na vodi u vodi, znamo da je reka sava plavila bara Veneciju onoliko, obala nije podignuta ostaje da se molimo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA