Neobična svadba u mračnom podzemlju tvrđave: Sanja i Goran su se venčali 10 metara ispod zemlje, a onda su svatove poveli još dublje (FOTO)

- U podzemlju tvrđave se osećamo kao kod kuće - rekla je Sanja Ilijevski (39) iz Novog Sada

  • 15

Sanja (38) i Goran (33) Ilijevski iz Novog Sada odlučili su da stanu na "ludi kamen", zapravo da zakorače na "ludu ciglu" i to deset metara ispod zemlje. Sudbonosno "da" izgovorili su u podzemlju Petrovaradinske tvrđave u Novom Sadu.

Nakon sklapanja braka, otišli su još bliže središtu zemlje.

Sanjino i Goranovo venčanje bilo je specifično zbog "dubine" na kom je obavljeno, prostora gde se održalo, kao i po tome da su prvi mladenci koji su sklopili brak u podzemlju tvrđave Petrovaradin.

- Moj muž se zalaže za očuvanje podzemlja i nadzemlja tvrđave Petrovaradin, zajedno sa UGRIP-om čiji je član tri godine. Ja sam član oko godinu dana. Oboje volimo podzemlje pa smo tako došli na ideju da napravimo venčanje ispod zemlje. U podzemlju tvrđave se osećamo kao kod kuće - započela je razgovor za Telegraf.rs Sanja Ilijevski (39) iz Novog Sada.

Sanja i Goran Ilijevski Foto: Privatna arhiva

VENČANJE DESET METARA ISPOD ZEMLJE

Svadba se odvijala na "tri nivoa". Hrana, piće, muzika i veselje bilo je na površini zemlje. Međutim, izgovaranje reči "da", kojom se mladenci zaklinju da će ostati zajedno do kraja života, čulo se deset metara ispod zemlje.

- Venčali smo se u prostoriji koja je u stvari čvor podzemnih tunela. To je mračan deo podzemlja tvrđave. Mi smo je osvetlili lampama, mobilnim telefonima... Prostorija je zaista lepa sama po sebi jer ima i stepenište pa deluje kao kadar neke filmske priče - priča veselo sagovornica.

Kako kaže Sanja, deset metara ispod zemlje nije velika dubina. Zato su im prijatelji zadali zadatak.

Sanja je "potpisala papir" deset metara ispod zemlje Foto: Privatna arhiva

- Nakon što smo se venčali, obišli smo celo podzemlje. Tad smo se, sa svatovima, spustili na oko 30 metara ispod zemlje. Obilazak dubokog podzemlja je trajao oko dva sata, tako da je celo venčanje bilo u duhu podzemlja - podelila je Sanja za Telegraf.rs nezaboravne životne trenutke.

Nakon "boravka" na deset i 30 metara ispod zemlje, mladi bračni par i svatovi su se "popeli na površinu". U prostorijama koje se nalaze kod ulaska u podzemlje, nastavili su sa slavljem. Sami su puštali muziku i provodili se sa oko 30 prijatelja koji su sa njima podelili jedan od najznačajnijih trenutaka u životu.

Bračni par se spustio 30 metara ispod zemlje Foto: Privatna arhiva

- Goran i ja smo se zaista super proveli jer je sa nama bilo naše drušvo koje nam je kao druga porodica. A pored toga, poseban doživljaj je bio što smo venčanje napravili u podzemlju. Društvo je iz UGRIP-a pa za njih ovakvo venčanje bilo neverovatno, ali i za dvoje, troje ljudi koji nisu iz Udruženja. I oni smatraju da je bilo simpatično i nesvakidašnje - ističe sagovornica.

Sanjini i Goranovi svatovi Foto: Privatna arhiva

Napominje da je i profesionalni fotograf ostao zatečen i da je sa njima podelio da nikad nije bio na tako originalnom venčanju.

- Čak je i tražio mi njega da slikamo kako bi imao uspomenu sa venčanja - završila je razgovor za Telegraf.rs Sanja Ilijevska iz Novog Sada.

Poznavaoci tvrđave, slažu se da njeno podzemlje predstavlja njenu najveću atrakciju Foto: Privatna arhiva

PODZEMLJE PETROVARADINSKE TVRĐAVE

Poznavaoci tvrđave, slažu se da njeno podzemlje predstavlja njenu najveću atrakciju.

Podzemlje ima četiri sprata i građeno je između 1768. i 1776. godine. Dužina podzemnih odaja i tunela navodno iznosi samo 16 kilometara.

Foto: Privatna arhiva

Ovaj jedinstveni sistem imao je prostorije za smeštaj vojnika, oružja i 12.000 puškarnica. Podzemne galerije u vanrednim uslovima mogu dati nužan smeštaj za preko 30.000 ljudi. U okviru podzemlja izgrađena su dva rezervna ratna bunara.

VIDEO: Mladoženjin otac na venčanje pao s neba

(Ivana Vlajković/i.vlajkovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA