Žičara na Goču zatvorena posle 10 dana rada: Bila je ugrožena bezbednost skijaša, potrebna višemilionska ulaganja u planinu

Gosti otkazuju rezervacije, vlasnici apartmana na gubitku

  • 3

Skijaši ni drugu godinu zaredom neće moći da uživaju u skijanju na vrnjačkoj strani Goča. Istina, ove godine žičara je radila desetak dana, ali je posle kontrole Republičke turističke inspekcije zatvorena. Sportski centar Vrnjačka Banja, koji upravlja skijalištem, nema novca da otkloni manjkavosti i osigura bezbednost skijaša.

Ovih dana, niz ski-stazu na Goču spuštaju se jedino sanke. A samo pre dve nedelje, Vrnjčka Banja je otvorila skijašku sezonu i pozvala skijaše na tu planinu.

Raspust je u jeku, a Goč prazan Foto: Tanjug/Rade Prelić

Neki od posetilaca kažu da su im, kada su zvali da rezervišu, rekli su da staza radi. Pitaju se i kada će žičara raditi ako ne sada, u jeku sezone.

To se pitaju svi koji nisu čuli da je Turistička inspekcija zahtevala da licencirani spasioci i redari vode računa o skijašima na Goču, da se nabave vozila i oprema za spasavanje, uredi mesto za sletanje helikoptera, ogradi staza.

Iako je na Goču maglovito, sudbina skijališta je sasvim jasna. Ove godine sidro više neće vući skijaše.

- Mi nismo bili u mogućnosti da sve to uradimo jer su u pitanju višemilionska ulaganja - objasnio je direktor Sportskog centra Vrnjačka Banja Dušan Radović za RTS.

To je loša vest za vlasnike apartmana na Goču.

- Gosti već otkazuju. Tako da sve manje i manje gostiju na Goču baš zbog tih uslova. Sad je zima, školski je raspust, ima snega, ali staza ne radi - požalio se vlasnik apartmana na Goču Rista Đurovski.

Trpe i ugostitelji u Vrnjačkoj Banji, kažu u turističkoj organizaciji.

- Svakako da je bitna ta ski staza na Goču, jer kada je ona radila, kapaciteti Vrnjačke banje su bili popunjeniji za nekih pet posto u odnosu na prošlu i ovu godinu kada žičara ne radi - napominje Goran Karavesović iz Turističke organizacije Vrnjačke Banje.

Obećavaju da će raditi iduće sezone Foto: Tanjug/Rade Prelić

Radiće iduće sezone, uveravaju u Sportskom centru. Uskoro će, kažu, raspisti tender za javno-privatno partnerstvo.

- Ja očekujem da u toku proleća to bude završeno, zavisno kažem, koji je model u pitanju i da sledeća godina na Goču bude uz veštačko osnežavanje bez kojeg ni Kopaonik ne bi mogao da radi kako treba - ističe Radović.

Zajedničko ulaganje na Goču, kaže direktor Sportskog centra, za sada su ponudile firme iz Beograda i Atine.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Voka

    7. februar 2019 | 12:38

    A s druge strane na brezni isto zatvorena ski staza nov tabac prodat za 3000 e a ispravna zicara isecena i prodata u staro gvozdje. Nekome je bilo u intdresu da se ova staza zatvori i niko o obome nije pisao

  • Micko

    7. februar 2019 | 14:08

    Nije problem u novcu jer para ima za ulaganja vec je problem u neznanju i nezainteresovanosti odgovornih rukovodilaca koji jedino znaju da zasednu u fotelju i cekaju prvi u mesecu da legne plata i da posecuju restorane na racun budzeta.

  • Milutin

    7. februar 2019 | 20:23

    Gospodin Ajrodrum ċe to da sredi u najkraćem moguċem roku. Biće spremna do avgusta meseca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA