≫ 

Prelaz za 21. vek: Između Mađarske i Srbije obnovljen granični prelaz Bajmok (FOTO)

- Rekonstrukcija je deo sporazuma Srbije i EU o integrisanom upravljanju granicom, što podrazumeva zajedničko upravljanje i uprave carina i policije i poljoprivrede... - rekao je Fabrici

  • 1

Rekonstruisani granični prelaz Bajmok otvoren je danas, a reč je o jednom od osam prelaza između Srbije i Mađarske i u njegovu je obnovu, a po najvišim svetskim standardima, uloženo 2,1 miliona evra.

Ministar finansija Siniša Mali poručio je da taj prelaz pokazuje kakvu Srbiju želimo da imamo, koliko se Srbija promenila i kako se menja, te da smo na dobrom putu unapređenja odnosa sa EU.

Otvarajući prelaz ministar je poručio će on značajno rasteretiriti najfrekventnije prelaze na severu zemlje.

- Radimo da unapredimo naše granične prelaze i na taj način doprinesemo rastu naše ekonomije - rekao je Mali i podsetio da se prošle godine od carina u budžet slilo 586 milijardi dinara, što je za 10,5 odsto više nego 2017 godine.

Foto: Tanjug/ Jaroslav Pap

Dodao je da će novi carinski zakoni kao i onaj o carinskim službenicima unaprediti poslovanje carinske zlužbe.

Carinici su, naveo je, svojim radom opravdali povećanje plata od 8,5 odsto, te dodao da mora da odgovori na primedbe opozicije da se hvali budžetskim suficitom, koji je inace u januaru tri puta veći od planiranog, jer, kako je kazao, u istoriji se nije desilo da je budžet tri godine za redom imao suficit, a koji će vlast iskoristi i za poboljšanje standarda građana.

Foto: Tanjug/ Jaroslav Pap

Ministar je poručio i da je 2018. bila najuspešnija u protekloj deceniji. Svečanosti su prisustvovali šef delegacije EU Sem Fabrici, pomoćnik ministra ze evropske integracije Branko Budimir i direktor Uprave carina Miloš Tomić.

Radovi na modernizaciji prelaza Bajmok će unaprediti kvalitet života lokalnom stanovništvu, olakšati putovanja, a carini i policiji rad, Trajali su 18 meseci, a ministar je najavio da će se osim radova na prelazu Sot rekonstruisati i prelazi Gostun i Kotroman.

Foto: Tanjug/ Jaroslav Pap

Prelaz Bajmok je izgraden u skladu sa najvišim standardima i sadrži sve što je neophodno za nesmetano funkcionisanje putničkog prometa i efikasan rad graničnih službi.

Od uloženih 2,1 milion evra, 1,8 miliona obezbeđeno je iz pretpistupnih fondova EU, a 300.000 kroz nacionalno sufinansiranje.

Pored toga, za nadzor na radovima izdvojeno je dodatnih 240.000 evra.

Foto: Tanjug/ Jaroslav Pap

Novoizgrađeni prelaz Bajmok nalazi se tridesetak kilometara od Subotice, udaljen je 50 kilometara odnosno 30 od najfrekventnijih prelaza u zemlji Horgoša i Kelebije, koje će sada rasteretiti.

U okviru novog prelaza nalaze se po dve saobraćajne trake što će ubrzati putni promet sa Mađarskom, a ujedno je i najbrži putni pravac koji vodi ka Beču.

Fabrici je ocenio da Bajmok pokazuje kako izgleda prelaz za 21 vek, dodajući da EU sarađuje sa Srbijom da bi se postigla njena efikasnot.

Foto: Tanjug/ Jaroslav Pap

- Rekonstrukcija je deo sporazuma Srbije i EU o integrisanom upravljanju granicom, što podrazumeva zajedničko upravljanje i uprave carina i policije i poljoprivrede... - rekao je Fabrici i podsetio da godišnje između Srbije i Mađarske pređe oko šest miliona putnika i slično iz Mađarske u Srbiju, dok kroz Bajmok prođe oko 100.000 automobila.

Projekat rekonstrukcije je deo agende povezivanja Srbije i Mađarske, a samim tim i šire Srbije i EU", rekao je Fabrici.

Budimir je podsetio da EU opredeljuje značajna bespovratna sredstva za aktivnosti koje su deo i Poglavlja 24 - Pravda sloboda i bezbednost.

Foto: Tanjug/ Jaroslav Pap

U integrisano upravljanje granicom EU je poslednjih godina uložila 50 miliona evra. Takođe, EU odvaja sredstva i za projekte prekogranične i transnacionalne saradnje.

- Projekat će imati efekte na lokalnu ekonomiju i pojačati uticaj u drugim oblastima kao što su kulturna saradnja, turizam, zaštita životne stedine, i obrazovanje - kazao je Budimir.

Direktor Uprave carina Tomić izrazio je zadovoljstvo što je prelaz koji je bio skroman i neprimetan danas moderan, te dodao da će on omogućiti da Srbija danas bude bliža EU, dodao je Tomić.

Uprava carina je stvorila i sve neophodne uslove na prelazu za autobuski saobraćaj. Na prelazu kao i do sada neće biti teretnog saobraćaja.

Prelaz je otvoren 1991.

VIDEO: Vučić sa makedonskim premijerom prešao Tabanovce

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA