≫ 

Od marta upis prvaka u školu mnogo lakši: Roditelji više neće morati da prilažu ova dva dokumenta

Ipak neka dokumenta će i dalje morati da dostave roditelji ili zakonski zastupnici deteta

  • 0

Upis dece u prvi razred osnovne škole će od ove školske godine, tj. za decu koja u školu kreću 1. septembra, biti značajno olakšan, jer će škole same početi da pribavljaju izvod iz matične knjige rođenih i dokaz o prebivalištu, što je do sada bila obaveza roditelja novoupisivanih prvaka.

Dokumenta će se pribavljati zahvaljujući primeni novog softvera koji je nastao kao rezultat timskog rade Vlade Srbije, odnosno zajedničkog projekta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva unutrašnjih poslova i Kancelarije za informacione tehnologije i e-Upravu, saopštila je Vlada.

Roditelj, odnosno drugi zakonski zastupnik deteta, će i dalje imati mogućnost da pomenute dokumente dostavi u papirnoj formi, ukoliko to želi. Ono što će ostati kao obaveza je dostavljanje lekarskog uverenja i potvrde o pohađanju pripremnog predškolskog programa.

Roditelji će morati da dostave lekarsko uverenje i uverenje o pohađanju pripremnog predškolskog programa; Foto-ilustracija: pixabay.com

- Zašto bi građani bili ti koji moraju da uzimaju dokumenta od jednog državnog ograna i da ih potom dostavljaju školi ili drugom državnom organu? Za one koji ne razumeju u potpunosti šta znači elektronska uprava, ona podrazumeva da svi delovi države komunuciraju, da dele podatke, što u krajnjem ishodu treba da smanji birokratiju i pojednostavi procedure za naše građane. Cilj nam je da menjamo svakodnevni život građana nabolje i na takvim promenama će Vlada Srbije nastaviti da insistira - rekla je predsednica Vlade Ana Brnabić.

Softver će omogućiti da izvod iz matične knjige rođenih i dokaz o prijavi prebivališta budu pribavljani elektronskim putem. U praksi će to izgledati tako što povezivanjem es-Dnevnika sa matičnim knjigama i prebivalištem škole same pribavljaju podatke sadržane u tim dokumentima.

Planirano je da softver bude pušten u rad početkom marta ove godine, kao i da se po uzoru na ovaj sistem do juna ove godine ista olakšica uvede i za upis učenika u srednje škole, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA