≫ 

7 ključnih momenata za spasavanje ruke novinarki Dei Đurđević: Organizam od šoka zaustavio krvarenje (INFOGRAFIKA)

U toku su predistražne radnje posle nesreće na Dedinju

  • 54
Ilustracija: Nikola Jovanović/Telegraf

U toku su predistražne radnje posle nesreće u kojoj je povređeno troje ljudi, među kojima je i novinarka Dea Đurđević.

- Uzete su izjave s lica mesta, svedoka i učesnika u nesreći. Obavljeno je alkotestiranje i niko od aktera nije imao alkohol u krvi. Očevici i učesnici u nesreći videli su tanak sloj leda na kolovozu. Trenutno se sve vodi kao nesrećni slučaj  - saznajemo u policiji.

Na mestu nesreće po nalogu javnog tužioca urađen je uviđaj. Sva vozila koja su učestvovala u saobraćajnoj nezgodi odneta su na vanredni tehnički pregled. Tokom dalje istrage biće poznat uzrok nezgode, odgovornost učesnika i uticaj drugih faktora.

PRESUDNI MOMENTI

1. Blizina bolnice

Dea Đurđević operisana je na VMA, samo nekoliko kilometara dalje od mesta na kojem se desila nesreća. Brza reakcija hitnih službi i kratak put do bolnice svakako su itekako doprineli da se operacija zašivanja ruke uspešno obavi.

Foto: Promo

2. Medicinski radnik u autobusu

Pružanje prve pomoći, ono što moramo da uradimo još pre dolaska lekara, veoma je delikatan zadatak koji ne može svako d auradi. U tim trenucima, potrebno je osnovno znanje kako se povređenima ne bi odmoglo. Igrom slučaja, u autobusu koji je naleteo na Deu Đurđević našla se i jedna medicinska sestra, koja je prva pritekla u pomoć.

Foto: Telegraf.rs

3. Vozač saniteta sprečio još veću nesreću

Udes na Dedinju zapravo je bio lančani. Najpre su se dva automobila sustigla, potom je naleteo autobus, a zatim na njega još jedno vozilo gradskog prevoza. Asfalt je bio klizav kao staklo i samo pukom srećom i pribranošću vozača jednog od saniteta sprečeno je naletanje još jednog automobila.

Printskrin: Telegraf

4. Prof. dr Marko Bumbaširević i njegov tim

Operacija Dee Đurđević obavljena je na VMA, ali vođa tima koji joj je u komplikovanom zahvatu spasao ruku bio je civilni lekar, čuveni mikrohirurg prof. dr Marko Bumbaširević iz Kliničkog centra Srbije. Tu su bili i prof. dr Čedomir Vučetić, lekari Tomislav Palibrk i Aleksandar Petrović, kao i instrumentarka Nedeljka Ivanović.Na sreću, ovaj maestralni lekar bio je slobodan da dođe na VMA u trenutku kada je to bilo najpotrebnije.

Foto: Milena Đorđević

5. Dobra procena i sačuvana ruka

Lekari koji su na licu mesta pružali prvu pomoć Dei Đurđević dobro su procenili da su povrede takve da ruka zaista može da bude sačucvana. Smirivali su povređenu i istovremeno sačuvali njenu ruku koja je odmah po dolasku u bolnicu stavljena na led.

Pritnskrin: TV Pink

6. Stanje šoka

I šok koji je voditeljka Dea pretrpela bio je, zapravo, srećna okolnost. Zahvaljujući takvom stanju, njeni krvni sudovi su se skupili, pa je krvarenje bilo minimalno. Dea je uprkos svemu sve vreme bila svesna i pribrana i mogla je da komunicira sa lekarima.

7. Hladno vreme

Relativno hladno vreme zasigurno je doprinelo tome da vitalnost Deine ruke ostane sačuvana. Nije bilo mnogo krvarenja, a tkivo je ostalo sveže sve dok nije bilo zaleđeno neposredno pre operacije.

VIDEO: Mladen Mijatović izveštava o nesreći svoje verenice Dee Đurđević

(M. Beljan/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zvezda

    8. februar 2019 | 22:40

    Dobicu hiljadu minusa, Dei sve najbolje! Ovoliko niste pisali o 7 poginulih na pruzi u Nisu.Da ovako pisete o nestalim osobama sve bi ih do jedne nasli.

  • Кад ће

    8. februar 2019 | 21:30

    Кад ће те објавити детаљну скицу погибије она два радника на градилишту Београд на води.Деи брз опоравак.

  • Goran

    8. februar 2019 | 22:33

    Ortoped Vlade Miloševiću pre 15 god ,vulkanizeru iz Ivanjica vratio nogu, posto mu je prsten od kamionske gume prilikom rada odsekao nogu totalno, a on je istu u sanitetu poneo sa sobom . A veliki ortoped mi je sve to vratio i covek danas radi opet kao vulkanizer . Sa obe noge , o tom poduhvatu niko nije izvestavao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA