Leskovac i Niš ćute o obolelima od gripa: Kada ih pitaju kakva je situacija i ima li životno ugroženih, odgovor je uvek isti

- Od 60 pacijenata koje smo preprošle noći primili, njih 30 je bilo s povišenom temperaturom i sa znacima sličnih gripu - kažu iz Opšte bolnice Leskovac

  • 1

Iako su gripozni Leskovčani preplavili domove zdravlja, ambulante, hitnu pomoć urgentni centar Opšte bolnice i apoteke, goreći od temperature i s upalama pluća, nema najnovijih podataka Zavoda za javno zdravlje Leskovac o stanju zdravlja stanovništva Jablaničkog okruga.

Na sajtu ove zdravstvene ustanove, čiji je zadatak u ovom slučaju samo da složi stanje dobijeno od onih što leče i biju bitku za zdravlje pacijenata, poslednja informacija datira od 31.januara gde stoji da je kod šestoro pacijenata registrovan virus A(H1N1), a kod 370 je registrovano gripozno stanje, piše Jugmedia.

Prema navodima nadležnih, na Internom bolničkom odeljenju je jedan pacijent s potvrđenim gripom i komplikacijama i u teškom je stanju.

- Od 60 pacijenata koje smo preprošle noći primili, njih 30 je bilo s povišenom temperaturom i sa znacima sličnih gripu - kaže za Jugmediu Milan Stojković, načelnik Službe urgentnog centra Opšte bolnice Leskovac.

Virus gripa potresa ceo region; Printskrin: sitel.com.mk

Slična situacija je i u Službi hitne pomoći, još gora po domovima zdravlja i mnogobrojnim ambulantama.

Primera radi, juče je red gripoznih za injekciju u Domu zdravlja satima bio od ulaznih vrata do jedne od ambulanti, ne zato što sestre nisu radile, nego što su bolesni ljudi pristizali u kolonama.

Grip ili virus sličan gripu deluju munjevito. Uz iznenadni bolni kašalj, javi se malaksalost, glavobolja, pa temperatura. Oni sa stabilnim imunitetom prođu sa vitaminskom terapijom, a ostali sa "longacefom", najjačim antibiotikom, prenose pacijenti i lekari svoja iskustva.

Dakle, o obimu gripa i gripoznih stanja se može samo nagađati, odokativno, jer se gore pomenuta služba nije oglasila ni o rezultatima uzoraka na grip koje je dala pre 31. januara.

Objavljivanje podataka neće, razume se, pomoći bolesnima jer su za njih zaduženi lekari, ali će oni zdravi shvatiti alarmantnu situaciju, pa iz kuće, oprezniji, možda neće hteti bez maske na ulicu ili posao. Jer i tako se delimično štiti zdravlje.

IZ NIŠKOG KLINIČKOG CENTRA UPUĆUJU NA MINISTARSTVO ZDRAVLJA

Kako javlja Telegrafov dopisnik iz Niša, informacija o stanju životno ugroženih ili novim slučajevima teške respiratorne infekcije nema i kako stoje stvari, neće biti.

Naš novinar upućen je na Ministarstvo zdravlja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA