Fondacija Novak Đoković uložila više od 32,5 miliona dinara u prenamenu stare zgrade Doma zdravlja u Mačvanskom Prnjavoru

Novak i Jelena Đoković otvorili prvi vrtić u selu nadomak Šapca

  • 4

Više od 150 mališana iz Prnjavora, ali i ostalih sela iz okoline Šapca, danas su dobili prvi vrtić u svom mestu. Fondacija Novak Đoković uložila je 32.761.460,00 dinara u rekonstrukciju, obnovu i opremanje stare zgrade Doma zdravlja, koja sada predstavlja objekat u okviru predškolske ustanove „Naše dete“ iz Šapca. Svečanom otvaranju prisustvovali su najbolji teniser sveta Novak Đoković i Jelena Đoković, globalna direktorka Fondacije.

Novak i Jelena su se tom prilikom družili i zabavljali sa najmlađim predstavnicima Prnjavora, koji su uz njihovu pomoć za svoj vrtić odabrali ime „Kolibri“.

Foto: Jelena Ivanović

- Biti dete je najlepša stvar. Tada smo najhrabriji, najotvoreniji prema svetu, spremni da istražujemo, da otkrivamo ljude i stvari. Zbog svega toga, detinjstvo je od ogromne važnosti za formiranje ličnosti u kasnijim fazama. Pružanje jednakih šansi deci iz svih krajeva naše zemlje predstavlja naš apsolutni imperativ i nešto čemu težimo, na šta nikada ne zaboravljamo. Uloga roditelja Jelenu i mene dodatno je okrenula brizi o najmlađima i baš zato nam je neizmerno drago što će mališani iz ovog mesta sada imati priliku da sklope nova prijateljstva i poznanstva, steknu prve ljubavi i simpatije, da uče, razvijaju svoju maštu čitajući knjige i slušajući najlepše bajke, zajedno se smeju i budu srećni - rekao je Novak.

Foto: Jelena Ivanović

U okviru adaptacije starog Doma zdravlja zamenjene su sve instalacije, kako bi deca boravila u bezbednom okruženju, a prostor od 700 kvadrata opremljen je neophodnim nameštajem, didaktičkim materijalima i igračkama, dok  je izgrađeno i potpuno novo igralište u dvorištu zgrade.

- Drago nam je što u Mačvanskom Prnjavoru sada postoji vrtić, i što će deca konačno imati prostor u kom će moći da uče, da se druže i da dobiju pravu podršku. Fondacija Novak Đoković nastavlja da se bavi ulaganjem u rano obrazovanje naše dece, jer su prve godine života ključne za njihov pravilan razvoj. Ovo je 43. vrtić po redu u Srbiji koji smo renovirali ili izgradili, a cilj nam je da ih u narednom periodu bude još mnogo, jer se trudimo da promenimo na bolje statistiku po kojoj svako drugo dete nema pristup predškolskim ustanovama - navela je Jelena Đoković, globalna direktorka Fondacije.

Foto: Jelena Ivanović

Prednost pri odabiru vrtića u koje će se ulagati imaju naselja gde nema objekata u okviru predškolskih ustanova, ili gde veliki broj dece čeka na upis.

- Među 4.000 ljudi koji žive u Prnjavoru, mnogo je roditelja sa decom uzrasta od tri do šest godina koja do sada nisu imala vrtić. Shvatili smo koliko je važno ulaganje u ovaj projekat i, u aprilu prošle godine, sa gradom Šapcem potpisali sporazum o saradnji. Sa našim partnerima uspeli smo da u najkraćem roku završimo proces rekonstrukcije. Rezultat je jedan moderan objekat, u kome će predškolci iz ovih krajeva od sada imati priliku da uče i ostvare svoj puni potencijal, a kao organizacija koja mnogo ulaže u obuke i edukaciju stručnog kadra, u saradnji sa našim implementacionim partnerom CIP-om obezbedili smo i akreditovane programe za čak 30 vaspitača. Gradu Šapcu, kao osnivaču PU i našem saradniku na projektu, izuzetno smo zahvalni na doprinosu koji je dao u realizaciji, u vidu izrade tehničke dokumentacije, kao i finansiranjem ugradnje stolarije na objektu. Takođe, zahvalila bih se i našim partnerima, među kojima su Banka Intesa, kompanije Tarkett, Empero line i Zorka Color - rekla je Maja Kremić, nacionalna direktorka Fondacije Novak Đoković.

Foto: Jelena Ivanović

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović iskazao je zahvalnost Fondaciji Novak Đoković na nastojanju da svoj deci obezbedi uslove za srećnije detinjstvo.

- Ponosni smo na činjenicu da u Šapcu nema liste čekanja za upis u vrtiće, a sada se možemo pohvaliti i jednim od najmodernijih objekata u Srbiji. Vrtić u Prnjavoru je značajan doprinos ostvarivanju naše težnje da izjednačimo uslove odrastanja i učenja u gradu i na selu - istakao je Zelenović.

Direktorka PU „Naše dete“ Sandra Mićić, kazala je da će, zahvaljujući ovom projektu, Šabac proširiti mrežu vrtića za još tri grupe celodnevnog boravka, jasle i jednu grupu Školice života.Ona je dodala da se otvaranjem ovog objekta poboljšavaju uslovi za kvalitetan rani razvoj i odrastanje dece, te da je stručno usavršavanje za zaposleneznačajno za dalji napredak rada cele ustanove.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mira

    12. februar 2019 | 16:08

    Svaka cast!

  • Nedim

    13. februar 2019 | 11:25

    Novak ima tu privilegiju da mnogo novca zarađuje dosta brzo pa može da bude sponzor.Ako zaradi 2 miliona dolara 300.000 eura nije problem da da za decu a verovatno je oslobođen i poreza.Samo za egzibicioni meč na Tajlandu dobio je 1 milion eura malo je i previše ali zato može da bude široke ruke.Svi koji su u njegovom timu dobro prolaze dok koka nosi zlatna jaja

  • usa

    13. februar 2019 | 06:31

    Čudo nema AV na otvaranju ???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA