Profesor FON-a posle 33 godine održao rimejk prvog predavanja o računarskim mrežama: Srbija je tada imala bolje internet veze od Amerike (VIDEO)

Jugoslavija je imala prvu nacionalnu mrežu za prenos podataka ''Jupak'', priča on

  • 6

Profesor Fakulteta organizacionih nauka (FON) Božidar Radenković održao je danas rimejk prvog predavanja koje je pre 33 godine držao studentima na predmetu Računarske mreže.

I sada, kao i tada, predavanju su prisustvovali nekadašnji studenti koji su 1986. slušali o računarskim mrežama, kao i profesor koji je bio rukovodilac studija Vidojko Ćirić, na čijim studijama je Radenković svojevremeno formirao predmet Računarske mreže i održao prvu nastavu.

- Jugoslavija je pre 33 godine bila ozbiljna država i u svim oblastima pratila većinu evropskih zemalja. Računarske mreže su bile oblast o kojima je država vodila računa, i u to vreme kada je internet bio priključen na oko 2.000 računara u svetu, Jugoslavija je imala prvu nacionalnu mrežu za prenos podataka ''Jupak'' - rekao je Radenković.

Kaže da su tada čak i internet veze između gradova Srbije bile brže nego što su bile između gradova u Americi.

Predavanje na FON-u, Printskrin: Tanjug

- U to vreme bio je izazov napaviti predavanje da bude apstraktno, dovoljno ozbiljno i da pokrije dug period vremena. Napravili smo predavanje, ali i nastavni plan i program u to doba koje je i danas aktuelno kao i pre 33 godine - istakao je Radenković.

Takođe, dodaje on, FON je pre 18 godina na poslediplomskim studijama uveo smer elektronsko poslovanje, koje je, objašnjava, oblast u okviru računarskih mreža koja najviše ekonomski doprinosi razvoju civilizacije i svetske ekonomije.

- Danas, posle 18 godina, vodeći svetski univerziteti prave takve programe kakve smo mi imali pre 18 godina. Na taj način mi smo doprineli ne samo našoj ekonomiji nego i razvoju te oblasti u svetu - naglasio je Radenković.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    12. februar 2019 | 20:40

    BRAVO!VIŠE OVAKVIH I SLIČNIH TEMA!a ne o koji fiji i glupostima.

  • Kale

    13. februar 2019 | 13:32

    Juce citam clanak kako su u doba najvecih pronalazaka u islamskom svetu naucnici bili najbolje placeni ljudi. Kao kada bi danas naucnici imali prihode najplacenijih pevaca I sportista. U Americi, Svajcarskoj, Japanu, ........imaju velike plate. Ne moze se napredovati, a naucnici da budu tuzno malo placeni. Dobro, ne mozemo se svi baviti naukom ali ljudi raznih profesija koji najvise doprinose razvoju zemlje moraju biti bolje placeni. A najvise mogu da doprinesu oni koji su najtrazeniji u inostranstvu. Inzenjeri.

  • Branchilo

    12. februar 2019 | 22:31

    Koliko vas zna za ovo? Interesantno je da smo bili lider u oblasti obrazovanja, a danas se naše obrazovanje srozalo. Nadam se da fakulteti čuvaju kvalitet. Za većinu osnovnih i srednjih škola to više ne važi. Jedinica, kao ocena, gotovo je zabranjena.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA