Dalibor je odbio specijalizaciju i posao u Nemačkoj i vratio se u rodno Vlasotince: Najbolje je tamo gde se najbolje osećaš

Pri polasku rekao je kolegama da neće da se pozdravlja jer će da se vrati, pošto ide čisto da sebi ne zameri nekad u životu

  • 10

Lekar Dalibor Stojanović, i pored ponuda iz inostranstva odlučio je da se vrati u rodno mesto Vlasotince. Ta opština, iako mala i nerazvijena, finansira zapošljavanje lekara i medicinskih sestara.

Ono što mnogi lekari i medicinski radnici godinama sanjaju da odu iz Srbije i dobiju posao i specijalizaciju u Nemačkoj Dalibor Stojanović jednostavno je odbio.

Otišao je kod sestre i zeta, koji je takođe lekar, u Lajpcig dobio ugovor ali se vratio u svoje rodno Vlasotince. Sada radi u službi hitne pomoći.

- Ja sam se rodio ovde, ovde sam se školovao, ovde mi je lepše i sebe u suštini vidim u tom procesu rada u zemlji u kojoj sam odrastao. Najbolje je onde gde se najbolje osećaš -  kaže doktor Dalibor Stojanović iz službe hitne pomoći u Vlasotincu.

Pre odlaska u Nemačku Dalibor je kao lekar radio u Nišu, Požarevcu i Kučevu. Iako mladi stručnjaci u Nemačkoj imaju mnogo veće mogućnosti da se usavršavaju i bolje zarađuju, Dalibor hoće da se profesionalno ostvari u Srbiji.

- Ja sam u Nemačkoj dobio ponudu za zasnivanje radnog odnosa i specijalizaciju iz oblasti anestezije, reinematologije, intenzivne terapije i terapije bola, ali sam se vratio u Srbiju i to zamenio volonterskom specijalizacijom iz iste oblasti - kaže doktor Stojanović.

Mnogi naši lekari odlaze iz Srbije, Foto-ilustracija: Profimedia/BSIP

Kolege u vlasotinačkom Domu zdravlja nisu verovali da će se Dalibor iz Nemačke brzo vratiti. Njegov potez im mnogo znači, jer pokrivaju veliku i razuđenu teritoriju, a lekara specijalista nema dovoljno.

Pri polasku mi smo se pozdravili, on je rekao neću da se pozdravljam ja ću da se vratim, evo idem čisto da sebi ne zamerim nekad u životu - navodi doktorka Milena Stanković Mitrović, direktorka Doma zdravlja u Vlasotincu.

Kako bi sprečila odlazak mladih stručnjaka opština Vlasotince iz svog budžeta preko projekta vrednog skoro 33 miliona dinara finansira radni odnos za 14 lekara i još 14 medicinskih radnika.

- Vlasotince ima budućnost, i ako je on odlučio da se vrati, verujem da će i drugi iz drugih struka odlučiti da se vrate i započnu svoj posao ne samo u državnim institucijama - navodi Zoran Todorović, predsednik opštine Vlasotince.

Vlasotinčani su ponosni na svog doktora Dalibora. Njegov primer pokazuje da mladi stručnjaci moraju da veruju svojoj državi. Zbog toga je i sistemska podrška ljudima kao što je Dalibor Stojanović neophodna kako bi klatno migracije počelo da se pomera na drugu stranu.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srdjan

    14. februar 2019 | 09:32

    Kad mu postave nekog sega-mega sefa koji je upravo peti put promenio stranku, opametice se.

  • Ja

    14. februar 2019 | 10:04

    I ja sam se vratio iz Nemacke. Doduše sa nemačkom penzijom.

  • mima

    14. februar 2019 | 09:42

    dok traje kampanja, a posle nazad

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA