≫ 

Moj dečko i ja danas slavimo Svetog Trifuna, Dan zaljubljenih je mnogo komercijala: Kako gej parovi u Srbiji obeležavaju današnji dan

Razgovarali smo sa parovima homoseksualnog opredeljenja o tome da li uopšte obeležavaju Dan zaljubljenih

  • 56

Kada dođe 14. februar, krene polemika da li slavimo Dan zaljubljenih ili svetog Trifuna, pa se rasprava povede u svakojakim pravcima. Međutim, to nisu jedini sukobi mišljenja kod nas, kada je reč o ovom datumu. Onda krenu prepucavanja da li treba slaviti Dan zaljubljenih, čemu stvaranje posebnog datuma, zar se ljubav ne slavi svakog dana, da li je slavlje ovog dana karakterističnije za gejeve. I tako u nedogled.

Razgovarali smo sa nekoliko parova homoseksualnog opredeljenja o tome kako oni proslavljaju ovaj dan, da li negde izlaze i da li ga uopšte obeležavaju.

Mnoge polemike se vode oko ovog dana; Foto: Tanjug/Milos Jelesijević

DEJAN SA DEČKOM SLAVI SV. TRIFUNA

On kaže da njemu i njegovom pet godina mlađem dečku nije interesantno, jer im ovaj datum kao datum ne znači ništa, ako se uzme u obzir da im je mesečnica samo četiri dana ranije, 10. februara.

- Prošle godine smo proslavili ovaj datum, bio nam je to prvi zajednički Dan zaljubljenih, išli smo na večeru i razmenili poklone. Ove godine je to drugačije, ići ćemo kod prijatelja na sedeljku, ništa posebno. Ne hejtujemo taj datum, ali ipak proslavljamo Svetog Trifuna - rekao nam je gej koji je u vezi već godinu i po dana.

Možda bi situacija sa obeležavanjem ovog dana koji se slavi još od perioda Starog Rima, za njih dvojicu, kao i mnoge gej parove u Srbiji bila potpuno drugačija. Međutim, pričamo o utopijskom modelu, jer oni, kako naš sagovornik kaže, ne mogu da stanu nasred gradskog trga pored kartonskog ogromnog srca i da se slikaju.

- Sve što ima od dešavanja u gradu, po tržnim centrima i nekim skupovima, to je za hetero ljude - objasnio je Dejan.

Vladaju stereotipi da samo gejevi proslavljaju Dan zaljubljenih; Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

CECA I LARA NE SLAVE, KOMERCIJALNO JE

Iritantno im je obeležavanje Valentinovog dan, jer osećaju neku nelagodu i presiju. Kao da se nešto mora i očekuje.

- Zašto bih morala da praznujem svoj i partnerkin odnos - pita se Ceca i nastavlja - Znaš, nekako mi je uvek sve to izgledalo očajno, ta plišana srca, neke čokolade u obliku srca. Prosto previše je. Nije da ne volim povode i značajne datume, ali od ovog dana se previše očekuje, a praktično se dobije tako malo. Kao sa komercijalnim stvarima, izvikano je - kaže Ceca.

Homoseksualnim parovima je teže, sve i da obeležavaju Dan zaljubljenih; Foto: Marko Jovanović

AKO SAM GEJ NE ZNAČI DA NUŽNO MORAM DA SLAVIM 

Još jedan od homoseksualaca sa kojim smo razgovarali, Petar, naglasio je da ga nervira što društvo stereotipično rezonuje današnji dan i kažu da samo još gejevi slave.

- Uvek poludim kad shvatim da se gejevi povezuju sa nekim isfeminiziranim ponašanjem, roze bojom i cvećem. Možda i iz tog nekog nametnutog razloga sa svojim partnerom ne obeležavam Dan zaljubljenih. Datumi su baš klišei ako mene pitate - rekao je Petar.

*Neka od imena u tekstu su zbog privatnosti promenjena

VIDEO: Trljala se o napucanog momka, on je o'ladio zbog dečka:

(S. Čenad - s.cenad@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zona

    14. februar 2019 | 22:54

    Kad vidiš ovako nešto, ne treba ti prst da povratiš.

  • Staljin crveni

    14. februar 2019 | 22:40

    E to ti je Evropa Kume ! Kupleraj !

  • Maki

    14. februar 2019 | 21:34

    Pa zar treba da se pise o njima i da se velicaju,da nam deca ovo citaju i gledaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA