≫ 

Realna ljubavna karta Srbije: Danas slave srećno ili večno zaljubljeni, a samci u ovim gradovima ne mogu to da podnesu

Trećina punoletnih zvanično sama

  • 18
Slomljena srca mapa Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Dok jedni danas biraju poklone i mesto izlaska sa bračnim drugom za Dan zaljubljenih, druge more ljubavni jadi ili teško nalaze partnere. Ako je za utehu, to ujedno znači i veliku šansu, jer mnogi su u istoj situaciji ili još neobećani zauvek partneru, pokazuju brojke na papiru. Kada se saberu podaci velikog broja njih koji još nisu razmenili burme, ukoliko večeras izađete u grad, šansa je da ćete da naiđete na nekoga ko još nije "uplovio u mirnu bračnu luku" i zaljubite se.

U Srbiji 31 odsto stanovnika, starosti od 30 do 39 godina, imalo je status samca, prema poslednjoj statistici 2017. godine.

Prema podacima Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti, na seoskom području u Srbiji živi 250.000 neoženjenih muškaraca mlađih od 50 godina. 

Može se reći, već po tradiciji, ipak, ovo je najmanje omiljeni dan u Crnoj Travi. Ova opština već godinama važi za najusamljeniju. Skoro pa pola stanovništva ima status samca i izgledi su crni da će to skoro biti promenjeno.

Iz Matične službe opštine Crna Trava stiglo je obaveštenje krajem januara da je 2018. godine u toj planinskoj opštini u jugoistočnoj Srbiji nije rođeno nijedno dete i nije sklopljen nijedan brak.

U Crnoj Travi neosvojena srca Foto: Wikimedia/Радосав Стојановић

Glasine kažu da razlog ovom nedostatku romantike kod lokalnog življa leži pre svega u lošoj ekonomskoj situaciji, koja meštane tera da posao traže van svog mesta. A kako im je građevinarstvo i njemu srodni zanati takoreći "u krvi" i prenosi se bukvalno "sa kolena na koleno" - muškarci nemaju ni mnogo vremena ni mnogo prostora za "kućenje".

Najviše neženja je zatim u okolini Kraljeva i Negotina. Svaki treći muškarac u Kraljevu je neoženjen, u proseku ima oko 30 godina i živi sa roditeljima.

Neženje u Kraljevu tvrde da u bračnu zajednicu ne stupaju iz ekonomskih razloga i zbog toga što, posebno na seoskom području, nema devojaka za udaju. To nije sasvim tačno, jer je prema zvaničnim podacima svaka peta Kraljevčanka neudata.

Čak i nakon višegodišnje veze, parovi se teško odlučuju na venčanje jer nisu dovoljno spremni za zajednički život i neka odricanja.

BEOGRAD

Prema Sekretarijatu za statistiku u 2016. godini, zabeleženo je da u Beogradu ima 1.724.000 ljudi. Od tog broja 910.337 žena i 813.663 muškaraca.

U svojim godišnjacima i istraživanjima oni procenjuju da ima bar još 75.000 onih koji nisu zvanično zavedeni. Prosečna starost žitelja prestonice je 41,2 godine. Prosečna ženska krštenica je stara 42,6 godina, dok su muškarci "mlađi" - sa 39,7 godina u proseku.

Muškarci imaju veći izbor u Beogradu Foto: Pixabay

Ipak, za prethodnih deset godina, veštačkom migracijom iz unutrašnjosti, broj žitelja glavnog grada se povećao za preko 220.000 novih stanovnika. Muškarci imaju sve više prilike jer se čak 35 odsto više žena nego muškaraca se doseli u prestonicu iz unutrašnjosti Srbije, BiH, Crne Gore. Uopšte, u prestonici više je žena, to jest 52,8 odsto, dok je muškaraca 47,2.

Umesto 96.674 punoletne dame bez partnera, ovaj broj bio bi u stvarnosti daleko veći. Jer nema svaka žena i svaki muškarac automatski svog partnera. Ima i onih muškaraca koji vole druge muškarce, što je u većem broju nego kod dama koje vole druge dame.

Statistiku bi bila realni pokazatelj, ali trebalo bi je posmatrati sa rezervom. Dečaci i devojčice do 18 godina nisu ušli u ovo istraživanje.

VIDEO: I horoskop bi uvek trebalo uzimati sa rezervom, al ne bi bilo loše čuti šta kažu zvezde po pitanju ljubavi: 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuuuk

    14. februar 2019 | 20:05

    Danas je Sv. Trifun....za pravoslavne...a za rimokatolike Sv Valentin....kod pravoslavnih je svaki dan dan ljubavi...a kod rimokatolika dan zaljubljenih...razlika je velika...biti zaljubljen i voleti nije isto!

  • Rs

    14. februar 2019 | 19:14

    Kupio sam zeni za Sv Trifuna zastitnika bracnih drugova i vernosti (naravno ko je pred Bogom vencan ) 2 kg janjetine,krompir,salata,vino hercegovacko i tri puta vodipi ljubav e to je kako Bog kaze...a neki pacenici sponzorusama uzimaju auta,vile,nakit,plasticne operacije ovim kome ni majka priroda nije pomogla...ali djaba deke nisu od vere i Boga...jadne su sve lazne ljubavi...

  • Dexter

    14. februar 2019 | 19:16

    Red je Telegraf da nas oženi. Napravite neki kasting ili oglas u okviru vaseg portala, ali da ne bude zajebancija ko na Pinku. Sve ostalo je na nama.😉

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA