≫ 

MUP raspisao konkurs za 400 novih policajaca: Prijemni traje 3 dana, ovo su uslovi koje kandidati moraju da ispune

Obuka za policajce je dinamična, zahtevna i intenzivna

  • 8
Policija, hapšenja, rešetke, zatvor Foto-ilustracija: Tanjug/Jaroslav Pap, Profimedia, MUP

Ministarsvo unutrašnjih poslova raspisalo je konkurs za obuku 400 policajaca koji će raditi na teritoriji Beograda. Koji su uslovi da neko postane policajac, kakve provere prolazi i šta budući kandidat može da očekuje nakon savladavanja svih testova, otkrivamo dalje u tekstu.

Prijemni ispit traje tri dana. Prvo se proverava zdravlje kandidata, a zatim znanje srpskog jezika. Nakon toga slede psihološki testovi ličnosti i sposobnosti, a ukoliko kandidat prođe ove testove, sledi provera motoričkih sposobnost i razgovor sa članovima komisije za odabir kandidata.

- Trećeg dana je specijalistički zdravstveni pregled u zavodu za zaštitu zdravlja radnika MUP-a u Beogradu. Testiranja se obavljaju pod šifrom, a bodovanje je automatizovano. Vrši se rangiranje, a status polaznika policijske obuke stiče se tek pošto se potpišu ugovori sa MUP-om - kaže pukovnik Želimir Mrdalj, načelnik Centra za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici.

Foto: Marko Jovanovic

Ugovorom se definišu međusobna prava i obaveze tokom obuke, kao i da će po njenom završetku polaznik dobiti posao u policijskoj upravi, ali isto tako, imaće obavezu da radi kao policajac najmanje pet godina.

Kandidati moraju imati od 18 do 24 godine, da budu državljani Srbije sa prebivalištem na teritoriji Beograda, kao i da su završili srednju školu u trajanju od četiri godine.

Takođe, budući policajac mora imati vozačku dozvolu B kategorije.

Samu obuku za policajce, načelnik Mrdalj opisuje kao dinamičnu, zahtevnu i intenzivnu.

Foto - Ilustracija: Tanjug/Jaroslav Pap

U osposobljavanje za pripadnika MUP-a kreće se sa učenjem teorijskog znanja koji se ocenjuje, a zatim sledi četvoronedeljna policijska praksa u policijskoj upravi, gde polaznici praktično rade u policijskoj stanici.

- Zatim se vraćaju u Centar na obuku koja sadrži praktični rad kao što su realizacija bojevih gađanja, i taj deo obuke je modularnog tipa, zanimljiv, kreativan, intenzivan i zahtevan. Kad polože završni ispit, polaznici postaju policajci pripravnici - objašnjava pukovnik Mrdalj.

Kao pripravnici, oni se vraćaju u policijsku upravu, a tek kada prođu staž i polože stručni ispit, stiču status policajca s punim ovlašćenjima.

Tada dobijaju legitimaciju i naoružanje.

Foto - Ilustracija: Tanjug/Jaroslav Pap

Trenutno je u Centru za osnovnu policijsku obuku 1.241 polaznika, koji su raspoređeni u četiri klase i čim sadašnje dve klase, koje su u drugoj fazi obuke završe, Centar će biti spreman da prihvati "beogradsku klasu".

Inače, obuka traje devet meseci, a do kraja godine očekuje se još jedan konkurs za policajce.

Mrdalj kaže da su mogućnosti Centra da obuči hiljadu polaznika godišnje i dodaje da su polaznici izuzetno motivisani da završe obuku te da je procenat onih koji je ne završe obuku nizak.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar

    15. februar 2019 | 11:22

    Šta će nama policija kada je i ministar skoro izjavio da su svi oni koji su uhapšeni u nekoj skorašnjoj akciji oslobođeni od strane suda da se brane sa slobode, a najverovatnije nikada i neće biti osuđeni.

  • Srle

    15. februar 2019 | 12:56

    Već nekoliko konkursa za BG, malo kandidata, niko više ne želi da radi u policiji gde je sve gore i gore. Mnogo kolega iz brigade, BG i drugih organizacionih jedinica su napustili posao. Nova sistematizacija umesto da poboljša stanje još više je napravila jaz između policajaca i starešina. Ne miriše mi ovo na dobro, neće na dobro da izadje

  • Bole

    15. februar 2019 | 14:31

    A jel traze i stare ili samo nove policajce 😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA