Dva načina kako će škole da nadoknade propuštene časove nakon produženog raspusta zbog gripa

Deca inače provode puno sati u školi, pa je dolazak i subotom neefikasan, poručuje Jasna Janković iz USPRS

  • 2

Školski raspust, produžen zbog širenja gripa, završava se 24. februara, a većina škola odlučila je da propuštene časove nadoknadi "u hodu", radnim danima, a ne subotama kako je prvobitno planirano.

Prve su tako odlučile škole u Vojvodini. U Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje poručili su da će izgubljeni časovi svakako biti nadoknađeni, ali da radnih subota neće biti.

Ovaj primer su potom rešile da slede i škole na jugu Srbije. Tako je, recimo, Forum niških gimnazija doneo odluku da se časovi nadoknade sukcesivno, držanjem pretčasa ili sedmog časa radnim danima. Kako su objasnili, u drugom polugodištu počinju takmičenja za koja se đaci često pripremaju baš u dane vikenda, a neki razredi će otići i na ekskurzije, dok maturante očekuje priprema maturskog ispita.

I u većini škola u Beogradu planiraju da nastavnici sami odrede kako će nadoknaditi propušteno gradivo, ali nastavu subotom nemaju nameru da drže.

Jasna Janković: Decu je teško privoleti da dođu u školu subotom, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), podseća da škole moraju nadoknaditi časove propuštene tokom produženog raspusta, ali da imaju autonomiju da same odluče kako će to uraditi i da o tome samo treba da obaveste Ministarstvo prosvete.

Kako Janković kaže, većina prosvetara je protiv održavanja radnih subota.

- Najjednostavniji način je ta neka klizna nadoknada, kada svaki nastavnik sam procenjuje da li će održati sedmi čas ili pretčas. To je svakako efikasnije nego rad subotom, jer deca inače provode puno sati u školi, pa ako na nastavu dolaze i subotom, stiče se utisak da nemaju kada da odmore - objašnjava Jasna.

Ona ističe i da učenici, naročito oni u srednjoj školi, u takvim situacijama retko dolaze subotom u školu.

- Srednjoškolce je najteže privoleti da vikendom dođu na nastavu. Pored toga, maturanti imaju pripreme vikendom, a ostali đaci imaju treninge ili neke druge obaveze koje se po pravilu održavaju subotom i nedeljom. Zato je i logično da se propušteno gradivo nadoknadi radnim danima - zaključuje naša sagovornica.

(M. Leskovac)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA