≫ 

Ja nemam ruke, imam krila: Kako je Dejana Bačko uprkos sumnjama svih oko nje postala "zlatna devojka" (VIDEO) (FOTO)

Dejana je rođena bez ruku, ali danas ima krila. Nedavno je "odletela" na Svetsko prvenstvo u paratekvondou i u Srbiju se vratila sa zlatnom medaljom

  • 12

Koliko puta dnevno pomislite: "Jao, ne mogu da uradim ovo... Teško je... Mrzi me..."? Odgovor na to pitanje verovatno ni ne znate. Isto pitanje postavili smo i Dejani Bačko (25), devojci koja je rođena bez ruku.

- Nijednom - odgovara ona kratko i jasno, sa neizostavnim osmehom.

Za Dejanu u životu nema prepreka Foto: Milena Đorđević

Pre dve nedelje, tačnije 5. februara, Dejana se popela na najviše postolje Svetskog prvenstva u paratekvondou. Zastava Srbije uzvišeno se vijorila, dok je srpska himna odjekivala halom na svečanosti dodele medalja u Antaliji.

- Osećaj je bio prelep, nestvaran. Pre tri godine, kad sam počela da treniram tekvondo, nisam mogla ni da zamislim da ću danas nositi zlatnu medalju oko vrata. Ali, trenirala sam jako i uspela da ostvarim jedan od najvećih snova - priča Dejana.

Bilo je preko 400 takmičara iz 69 zemalja, u njenoj kategoriji njih tri. U polufinalu je pobedila Turkinju i posle u finalu Ruskinju, koja je do tad bila prvakinja sveta. Zlatna medalja nije jedina koja je zablistala na grudima ove devojke.

Dejana Bačko, na najvišem postolju ponosno predstavlja Srbiju Foto: Privatna arhiva

- Prvu medalju sam osvojila na Evropskom prvenstvu u Poljskoj. Tad sam i otišla prvi put na takmičenje evropsko. Posle toga 2017. na Svetskom prvenstvu gde sam osvojila drugo mesto i po drugi put vice šampion Evrope i 2018. što bih ja rekla treća sreća, sam osvojila prvo mesto na Evropskom prvenstvu i sad evo prvak sveta - navodi ponosno Dejana.

Ali, kako je jedna devojka bez ruku uspela da postigne tako nešto?

- Borim se, bez obzira kakav god nedostatak imala. Nikad nisam odustala pred preprekom, ili osudom okoline, čak me je to teralo da se borim još jače. Kao mala, dolazila sam uplakana kući, jer su mi se svi rugali: „Ti nemaš ruke“. Upirali prstom... I onda sam tražila od mame ruke. Ali sad nemam tu potrebu. Svi me pitaju da li hoću proteze ili nešto. Rekla sam da ne. Onda bih bila verovatno drugačija. Ne bih bila sad ovakva kakva jesam i ne bih bila borac - sigurna je prvakinja sveta.

Dejana Bačko i Danijela Jovanović tokom sparinga Foto: Milena Đorđević

Dejana već dve godine živi samostalno u Novom Sadu. Završava studije slikarstva, a sledeći cilj joj je da se plasira na Paraolimpijadu i to u streličarstvu. U razgovoru sa njom otkrila nam je o čemu mašta, kako se bori sa ružnim komentarima i kakvu podršku joj daje Novak Đoković.

Nemaju ruke i šake ali zato imaju krila, Dejana Bačko i Danijela Jovanović Foto: Milena Đorđević

Pogledajte video na početku teksta, pa razmislite još jednom kad vam padne na pamet ono čuveno: "Ne mogu" ili "Mrzi me". 

DODATNI VIDEO: Ovako smo upoznali Dejanu Bačko kada je tek počela da se bavi tekvondoom 

DODATNI VIDEO 2: Bez šaka i stopala, ali za nju nema prepreka. Ko je Danijela Jovanović, sparing partnerka Dejane Bačko

(I. Nedić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA