Od povratka smrdibuba jedino je jezivije ovo saznanje: Dok smo spavali, i one su sa nama, ove godine su počele da izlaze ranije

Objašnjenje je jezivije i od trenutka kada čujete tup udarac smrdibude koja negde u stanu pada sa plafona na pod

  • 4

Iako je još februar i temperature su tek poslednja dva, tri dana skočile iznad deset stepeni, najomraženiji insekti počeli su da izviruju iz svojih skloništa, pa su pojedini ljudi na oknima prozora i na zavesama već primetili prve smrdibube.

Čini se da su visibabe sa trona vesnika proleća zamenile smrdibube. Ipak, ove godine su malo poranile, pa mnogi već sad mogu da ih uoče u ćoškovima soba.

Dr Aleksandar Ćetković sa Biološkog fakulteta objašnjava otkud ovi insekti već sad u našim kućama i objašnjenje je jezivije i od trenutka kada čujete tup udarac smrdibude koja negde u stanu pada sa plafona na pod.

Zavaralo ih epo vreme, Foto: Marko Jovanović

- Smrdibube su prezimile u skloništima za spavanje. Zavukle su se negde u neke pukotine naših domaćinstava i kad su se smestile nisu mrdale tokom zime. One imaju tendenciju da idu na gore, pa ih zato ima više na višim spratovima - objašnjava dr Ćetković.

Kada se spakuju za spavanje one načelno miruju.

- Tu ih verovatno imate više stotina sakrivenih, ali videćete samo nekoliko komada. One prezime tako što se mnogo njih stisne na jedno mesto da bi im bilo toplije. Pošto je sada naglo otoplilo, one koje su bile bliže izlazu zavaralo je sunce, pa su pogrešile i izašle napolje - priča dr Ćetković.

On objašnjava da one ne idu po stanovima da bi u njima nešto radile.

Smrdibube traže put ka prirodi, Foto: Profimedia

- Ovi insekti ne žele širok prostor, smrdibube traže pukotine, a ne znaju gde će završiti kada uđu u njih. One braon, azijske, smrdibube se na jesen pakuju za spavanje po stanovima, dok naše domaće, zelene, spavaju napolju, u rupama, ili pod lišćem - dodao je on.

Iz ovih skloništa koja se nalaze svuda oko nas izaći će tek tokom marta, kada značajnije otopli. Cilj im je da izađu u prirodu, da se rasporede po biljkama za koje su velike štetočine. A na jesen će ponovo da nam okupiraju stanove u potrazi za pukotinama.

(G. Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bgd

    20. februar 2019 | 19:34

    Ovo je ozbiljan problem. Prosle sezone nismo mogli da sedimo na terasi, da prostremo ves itd. Zazirem od ove jer ce nam presesti! Zasto ne prskaju???

  • Brankica

    20. februar 2019 | 19:40

    Opet aktuelna tema.Molim vas objavite što god pronadjete da se zaštitimo.

  • plavi safir

    20. februar 2019 | 20:26

    Ja živim u Nemačkoj i verujte da je katastrofa od tih buba. Ne, kod mene nisu ni prestajale da budu tu.. Čim je se malo oporavilo od minusa, pojavljivale su se od negde. Cele zime izbacujemo po koju iz stana. A sada, kako je dosta toplije, ima ih na sve strane. Ne znam, ali me strah hvata da će ih biti na hiljade. Ja živim u zgradi, na trećem spratu i njih ima svuda. Ako znate kako da se od njih odbranimo i rešimo, pišite.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA