≫ 

Lepe vesti u Kragujevcu: Devojčica teška 3 kilograma prva je beba začeta vantelesnom oplodnjom u ovom gradu

Kroz proces je prošao 21 par, što je rezultiralo sa pet trudnoća - dve blizaničke i jedne trojke

  • 1

Juče je, nakon carskog reza, rođena prva beba začeta u kragujevačkom Centru za vantelesnu oplodnju, kaže Predrag Sazdanović, direktor Kliničkog centra u Kragujevcu.

Pre nepunih godinu dana u Kliničkom centru Kragujevac počeo je da radi Centar za vantelesnu oplodnju gde su parovima omogućena tri pokušaja vantelesne oplodnje koje finansira država.

- Juče je nakon carskog reza rođena prva beba začeta u našem Centru za vantelesnu oplodnju. Radi se o zdravoj devojčici od oko tri kilograma - rekao je Sazdanović za RTS.

Dodaje da je Centar za nepunih godinu dana dao dobre rezultate.

- Zahvaljujući finansiranju Ministarstva zdravlja od 45 miliona dinara, Fondacije ''Dragica Nikolić'' od oko 80 miliona dinara i grupi privatnika koji su pomogli, mi imamo Centar koji je za manje od godinu dana uspeo da napravi ono cemu smo težili, a to je da imamo prvu trudnoću koja je juče rezultovala rođenjem zdrave devojčice - navodi Sazdanović.

Stigla prva beba iz epruvete koja rođena u Kragujevcu, Foto: Profimedia/Sciencephoto RM

Dodaje da je sam proces u kragujevačkom Centru za vantelesnu oplodnju bio uspešan jer je rezultovao sa pet trudnoća.

- Uz zahvalnost profesorki Garaleić i njenom timu sa ginekološke-akušerske klinike Narodni front, mi smo ove jeseni imali 21 par koji je bio u našem procesu, od toga imamo pet trudnoća – dve blizaničke i jedne trojke. Što znači da ćemo imati osam novorođenih beba nakon ovog početnog probnog rada - objašnjava Sazdanović.

Navodi da nastavljaju sa radom dalje.

- Ove godine smo krenuli potpuno rutinski, od ponedeljka 18. februara imamo grupu od 13 parova i ove godine ćemo ostvariti plan – od sto parova - navodi doktor Sazdanovic.

Međutim, dodaje da to ne treba da spreči nove parove da se prijave.

- Svi pacijenti neka nam se jave, svi će biti primljeni i niko neće biti odbijen za proces vantelesne oplodnje u Kragujevcu - ističe Sazdanović.

VIDEO: Veštačka oplodnja je isto što i vantelesna oplodnja

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kg.

    21. februar 2019 | 10:40

    Neka je sa srecom,hvala Bogu da cujem neku lepu vest vezanu za moj grad,dace Bog da se radja mnogo dece,ne samo u KG.vec i u celoj Srbiji👶👶👶👶👶👶👶❤❤❤❤❤❤❤

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA