≫ 

Labris osudio govor mržnje na društvenim mrežama i ismevanje rođenja sina partnerke Ane Brnabić: Takvim ponašanjem krše se prava i roditelja i dece

Labris navodi da i da je Srbija i danas država u kojoj LGBT osobe trpe javnu osudu i fizičke napade u javnosti

  • 20

Organizacija za lezbijska ljudska prava - Labris, zatražila je danas od nadležnih organa da reaguju povodom govora mržnje u medijima i na društvenim mrežama, a u vezi sa rođenjem deteta premijerke Ane Brnabić.

- Izrazito neetičko i senzacionalističko izveštavanje medija dovelo je do zabrinjavajuće količine govora mržnje, pretnji, lezbofobije i mizoginije izraženih u komentarima na članke - navodi se u saopštenju Labrisa i dodaje da su takvi komentari nastavljeni na društvenim mrežama kojim kruže uvredljive fotomontaže na račun premijerke, njene partnerke i novorođenčeta.

Labris, uz oštru osudu takvog postupanja, zahteva od nadležnih institucija reakciju prema odgovornim medijima, ali i prema osobama odgovornim za izazivanje mržnje i pretnji bezbednosti premijerkinoj porodici.

U Srbiji LGBT populacija i dalje trpi diskriminaciju i nasilje; Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

- Ovakvom reakcijom medija i javnosti zanemareno je da rođenje sina premijerke Srbije i njene životne partnerke potvrđuje činjenicu da u Srbiji postoje istopolne porodice, kako s decom, tako i bez, koje su potpuno pravno nevidljive - navedeno je u saopštenju.

Takav odnos institucija dovodi do kršenja ljudskih prava ne samo roditelja već i dece, navedeno je u saopštenju u kojem se podseća da u Srbiji ne postoji Zakon za registrovanje istopolnih zajednica, koji bi pravno regulisao status dece i roditelja u istopolnim partnerstvima.

Labris navodi da i da je Srbija i danas država u kojoj LGBT osobe trpe javnu osudu i fizičke napade u javnosti, što se još jednom potvrdilo kroz napade na premijerku i njenu porodicu na društvenim mrežama.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 7пп

    21. februar 2019 | 14:54

    Дошло време када је слободан говор мржња,сачувај нас боже куге и запада.

  • Bot

    21. februar 2019 | 15:17

    Po kojem zakonu su dobili dete i jos postali tako reci roditelji

  • Говорит Москва

    21. februar 2019 | 15:44

    Поздравио вас Путин и рече да му се јавите за једно сто година.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA