≫ 

Kada pomislite da izlaza nema, dobro pogledajte ovo: 73 najbliža mesta za svakog ko trpi nasilje gde može da potraži pomoć (MAPA)

Danas je Evropski dan žrtava,

  • 1

Kriminal, seksualno zlostavljanje, kršenje ljudskih prava, pa čak i ratne rane i te kako su živi u našem društvu i ne biraju žrvu po polu, boji kože niti veri. Ali, postoje institucije i udruženja koja, srećom, ne zatvaraju oči pred ovim problemom, pa žrtve uvek mogu da pokucaju na vrata neke sigurne kuće, centra za socijalni rad, organizacije za pomoć žrtvama nasilja...

Jer, kada se nasilje dogodi, ostajemo zbunjeni, poniženi i stavljeni u bezizlaznu situaciju. To je trenutak kada nam je preko potrebna tuđa pomoć, trenutak kada postajemo žrtve.

Upravo danas se obeležava Evropski dan žrtava, koji je ustanovljen 1991. godine. Na predlog predstavnika iz Švedske proglasila ga je organizacija Evropska podrška žrtvama, a na inicijativu Viktimološkog društva Srbije kod nas se obeležava od 2005. godine.

Cilj je da društvo otvori oči pred problemom nasilja i da javnosti budu predočene užasne posledice koje trpe žrtve, kako bi se svi podstakli da što bolje zaštite prava žrtava. Osim toga, viktimologija se razvija i kao nauka, pa je cilj Viktimološkog društva Srbije ne samo da zašttii žrtve, već i da doprinese struci.

Tim povodom Viktimološko društvo Srbije priredilo je jedinstvenu mapu institucija kojima možete da se obratite ako ste žrtva bilo kakvog kriminaliteta, zlostavljanja ili nasilja. 

Printskrin: Google/Interaktivnamapa.rs

Od 78 organizacija u Srbiji, 73 pružaju pomoć i podršku žrtvama. Ukupno je 40 organizacija civilnog sektora, 32 su državne ustanove ili institucije, a jedna organizacija je "pravna klinika".

Najviše ovih organizacija, čak 25, su iz Beograda, a neki delovi zemlje nemaju nijednu službu namenjenu žrtvama.

Mnoge organizacije su i specijalizovane, pa 25 pruža pomoć samo ženama, 9 maloletnicima, 5 deci, a 27 su namenjene određenim kategorijama žrtvama.

U unutrašnjosti Srbije ima znatno manje nevladinih organizacija, a dominiraju centri za socijalni rad.

Pomoć žrtvama nekad nude i bolnice, pa tako, na primer, postoji Centar za žrtve nasilja pri Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Novom Sadu, a sličnu službu ima i vršačka Opšta bolnica.

Na listi su i zaštitnici građana, sudovi, javna tužilaštva, prihvatilišta...

Zapamtite ovu mapu i ne oklevajte da je pogledate kada vama ili bliskim ljudima bude najpotrebnija. Mapa se nalazi ovde.

VIDEO - Stanojević: U unutrašnjosti Srbije žrtve nasilja nemaju razumevanje okoline

(M. Beljan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Opet

    22. februar 2019 | 13:35

    Ne vidim na mapi gde je organizacija za zlostavljane muškarce?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA