Haos oko nadoknade gradiva: U pojedinim školama uvode 8. čas, a u nekima će tražiti da se na nastavu dođe pola sata ranije

Ovakva nadoknada časova biće samo imitiranje nastave, upozoravaju prosvetari

  • 14

Ministarstvo prosvete naložilo je školama da same naprave plan nadoknade časove, izgubljenih tokom produženog raspusta. Većina je u startu odustala od radnih subota, ali su onda na red došle i neke sumanute ideje: pojedine škole rešile su da uvedu 8.čas, dok će druge tražiti da se u školu dođe pola sata ranije ili da se poslednji čas produži za 15 minuta.

Tako će đaci koji budu imali osmi čas, umesto standardnih pet, tog dana u školi provesti čak sedam sati. A oni koji budu morali da dođu pola sata ranije, odnosno u 7.30, ujutru će morati da se bude u cik zore, naročito ako im škola nije blizu kuće.

Puko ispunjavanje forme

Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, kaže da će ovakva nadoknada časova biti samo "imitiranje nastave" i da se ona radi tek da bi se ispunila forma.

- Ako terate đake da ostanu i osmi času školi ili da dođu u 7.30 da slušaju nastavu, oni sigurno neće biti motivisani za rad i takva nastava neće imati efekta. Isto tako sam čuo da će u pojedinim školama produžiti poslednji čas za 15 minuta. To takođe nije nikakav vid nadoknade. Đaci će odsedeti tih 15 minuta jer moraju, a ne zato što će za to vreme nešto stvarno i naučiti - navodi Antić.

On dodaje da će se planirana nadoknada časova održati tek da bi se Ministarstvu prosvete predočilo kako je to obavljeno, a da za đake neće biti od koristi.

Produženja školske godine definitivno neće biti

Osnovci će na raspust 14. juna, a srednjoškolci 21. juna, Foto: Shutterstock

Podsetimo, školski raspust produžen je za nedelju dana zbog širenja gripa i završava se 24. februara, a većina škola odustala je od nadoknade radnim subotama.

Prve su tako odlučile škole u Vojvodini. U Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje poručili su da će izgubljeni časovi svakako biti nadoknađeni, ali da radnih subota neće biti.

Ovaj primer su potom rešile da slede i škole na jugu Srbije. Tako je, recimo, Forum niških gimnazija doneo odluku da se časovi nadoknade sukcesivno, držanjem pretčasa ili sedmog časa radnim danima. Kako su objasnili, u drugom polugodištu počinju takmičenja za koja se đaci često pripremaju baš u dane vikenda, a neki razredi će otići i na ekskurzije, dok maturante očekuje priprema maturskog ispita.

Takođe, u Ministarstvu prosvete poručili su da školska godina neće biti produžena da bi se nadoknadili časovi, nakon što su u manjem broju škola naveli i ovaj vid nadoknade.

(M. Leskovac/m.leskovac@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljubica

    22. februar 2019 | 09:12

    Dokle drama sa svim i svacim?Islo se i pre u skolu i imali po 7-8 casova svaki dan,pa smo ostali zivi i umno zdravi.Sad pravimo bogalje od dece,zasto.Nekada su nas ucitelji i nastabnici izvodili u prirodu,subotom smo isli na ciscenje parkova,skupljanje papira,starih flasa,sta je sad.Moje dete ne moze,zasto,treba da ostane u kuci ispred Tv,sa slusalicama u usima da te.niti cuju ni vide!Lepo ih ucimo nema sta!

  • Ljiljana Zivkovič

    22. februar 2019 | 08:30

    Neće đacima ništa faliti i ako ne nadoknade ovu nedelju.Ove silne gluposti što im ulivaju u glavu neće im nedostajati ova nedelja produženog raspusta.Spasili su neku decu kojeg grama droge i manje tuče.Ništa više.

  • Ivan Milovanovic

    22. februar 2019 | 09:05

    Izvinite, ali i ako je radna subota ucenici nece biti motivisani i samo ce cekati da im dan prodje, a ne da nauce nesto. Nema razlike od ranog jutra ili 15min produzenja casa. Od kada je 7.30 prerano za skolu, celo skolovanje mi je pocinjao cas u 7.30. Stavise, moja generacija nijednu skolsku godinu nije imala kompletnu nastavu, svaka godina bila je prekidana nestankom grejanja, struje, strajkovima profesora, bombardovanjem, pa smo nadoknadjivali kako smo znali i niti smo gluplja niti manje sposobna generacija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA