≫ 

Kao vojnik raskrinkao je zločinački plan hrvatskog ministra, odbio da ubija srpske oficire: Preminuo Vladimir Jagar, kojeg je Slobodan Milošević izbacio iz vojske

Jagar je iznenada preminuo 19. februara

  • 21

Vladimir Jagar, kapetan prve klase, koji se odlučno odupro hrvatskom nacionalizmu početkom devedesetih godina, iznenada je preminuo 19. februara, objavila je njegova porodica. Njegova sahrana je danas na Novom bežanijskom groblju.

Prijatelji su se na društvenim mrežama proteklih dana opraštali od ovog velikog čoveka i podsetili na njegovu životnu priču i herojski čin kada je odbio da izvršava zločine koje mu je naredio Martin Špegelj.

Zaplet u Jagarovom životu počinje početkom jeseni 1990. U to vreme on je na položaju oficira za bezbednost u virovitičkom garnizonu u činu kapetana. Ministar odbrane tadašnje SR Hrvatske u vreme uspona HDZ, postaje Martin Špegelj, bivši partizan, Titov nekadašnji general i sused i prijatelj Vladimirovog tada već pokojnog oca Karla.

Na njegovo iznenađenje Špegelj, njegov doskorašnji komandant, partizan i porodični prijatelj, od njega je tražio da ide po stanovima oficira i ubija ih pištoljem čim otvore vrata.

Jagar se tada setio da mu je otac Karlo, inače partizan i bivši jasenovački zatočenik, za života rekao da se čuva Martina jer će prvom prilikom preći "na drugu stranu".

Jagar je odmah obavestio upravu tadašnje Kontraobaveštajne službe JNA, a dogovoreno je da operaciju raskrinkavanja Špegeljeve grupe vodi general Aleksandar Vasiljević. U međuvremenu, Jagar je namamio Špegelja i njegove saradnike januara 1991. na sastanak u njegovoj rodnoj kući u Starom Gradcu, postavivši prethodno skrivenu kameru sa mikrofonom.

Špegelj je iznosio tada planove o nelegalnom naoružavanju hrvatskog MUP-a preko Mađarske, kao i o planovima o blokadi objekata JNA po Hrvatskoj kad počnu sukobi. Taj snimak televizija je objavila 25. januara 1991. posle Dnevnika i cela zemlja je bila u šoku. Neki od aktera su uhapšeni, ali ne i sam Špegelj, iz ko zna kog razloga.

Vladimir Jagar je u međuvremenu prekomandovan u Beograd jer više nije bilo bezbedno u Hrvatskoj. Kuću u njegovom selu ubrzo su minirali hrvatski šovinisti i to je prva minirana kuća u tom ratu od strane Hrvata - ironično, kuća baš jednog Hrvata. Unapređen je u čin kapetana prve klase i dobio je orden, a u vojsci je ostao do maja 1992. kada je Milošević smenio sve nesrbe u JNA, kao i Srbe i Crnogorce koji su bili projugoslovenski opredeljeni, pa tako i šefa KOS-a, pomenutog Vasiljevića. Vladimir Jagar suspendovan je tada iz JNA pod optužbom da je hrvatski špijun.

Foto: Facebook

Penziju nije mogao da ostvari sve do 1998, a do tad je sedeo kući i primao smanjeni iznos plate. Vojni stan u kom je živeo vojska mu nije dala da otkupi sve do demokratskih promena. Stizale su mu i glasine da se u Hrvatskoj sa zadovoljstvom priča o njemu da živi u Srbiji kao prosjak. Zbog svega toga postao je srčani bolesnik.

ROĐEN U HRVATSKOJ PORODICI

Rođen je i odrastao u selu Stari Gradac kod Virovitice u hrvatskoj porodici. Njegov otac Karlo Jagar bio je bivši partizan i bivši jasenovački zatočenik, jedan od retkih koji je preživeo proboj iz logora 22. aprila 1945. godine.

Posle završene škole Vladimir je upisao Školu rezervnih oficira u Karlovcu, a stalan posao u JNA dobio je tako što se istakao na jednoj vojnoj vežbi. Možda je na odluku da ga prime u vojsku kao redovnog oficira uticao i ugled njegovog oca Karla.

VIDEO: Rekla je "NE" Titovom sekretaru zbog istinske ljubavi

(Telegraf.rs/Kurir)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S.z

    23. februar 2019 | 16:22

    Ovo je junak i heroj koji drzi do casti, zakletve i date reci a ne "patriote" iz interesa koje stvaraju mrznju na svim stranama. Neka mu je vecna slava.

  • Dušan

    23. februar 2019 | 16:47

    Veliki čovek,ispoštovao zakletvu profesji.Neka jedna ulica u naselju sa vojnim stanovima nosi ime ovg plemenitog čobveka.SlAVA MU.

  • Andricev junak

    23. februar 2019 | 15:48

    ‘Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'Neka mu je slava i pokoj duse, njegovoj porodici i unucima iskreno saucesce.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA