≫ 

Milići su čitav život proveli u gradu, a sada selo od 400 stanovnika ne bi menjali ni za šta: Napokon imaju život o kojem su sanjali (FOTO)

U selu u kome ne pamte kada se poslednji put neko doselio, osećaju se dobrodošlima

  • 3

Broj žitelja u zaplanjskom selu Gornji Barbeš stalno se smanjuje, pa sada to selo ima oko 400 ljudi. Od prošle godine - još troje. Marija i Boban su sa ćerkom napustili gradski život zarad seoskog mira i zdrave sredine, i selo u kome nisu imali čak ni poznanike, sada smatraju svojim domom.

Čitav život proveli su u urbanoj sredini - u Nišu od rođenja, u Beogradu na studijama, a poslom i u Nemačkoj i Švajcarskoj a onda asfalt zamenili njivom, a žurbu i stres mirnim i zdravim životom.

- Porodica je na okupu. Ranije smo retko uspevali da se zajedno okupimo oko stola i porodica je najviše trpela - kaže Marija Milić.

- Iz gradskog života mi ništa ne nedostaje. Ovde imam mir i tišinu i mogu da se bavim bilo čime - objašnjava Boban Milić.

I njihova 16-godišnja ćerka je, kao malo ko njenih godina, pored stana u Nišu odlučila da živi u selu i svakodnevno putuje u školu, zbog čega ustaje u pet ujutru i pešači 1,5 kilometar do stanice.

I najmlađi član porodice je presrećan, Printskrin: RTS

- Lako sam se privikla jer mi se sviđa sredina zbog prirode i načina života. To je ono o čemu sam sanjala - kaže Petra Denić.

U selu u kome ne pamte kada se poslednji put neko doselio, osećaju se dobrodošlima.

- Obradovao nas je dolazak mlađeg kadra i uvek smo tu da im pružimo pomoć - naglašava komšinica Marina Stanković.

Iako su u sve ovo krenuli sami, Milićima će ipak biti potrebna pomoć za sve što su naumili. Za sada su raščistili i sredili zapušteno domaćinstvo, a od proleća kreću i u ozbiljniju poljoprivrednu proizvodnju.

Pokrenuli su kod nadležnih pitanja ulične rasvete i subvencije prevoza za đake kako bi, kažu, bilo lakše i njihovim prijateljima iz Niša koji takođe razmišljaju o dolasku, da se i konačno odluče.

VIDEO: Najukrašenije domaćinstvo u Srbiji se nalazi u selu Veliki Popović

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iva

    26. februar 2019 | 14:56

    Svaka vam cast! Pametni idu u sela,a a oni sto su rodjeni u selu,beze,da jedu salamu u gradu,al eto da se kaze da su oni u gradu,a nismo ni svesni ,da grad unisti coveka u svakom smislu.bravo! Moja ideja je ista,i uskoro je ostvarujem!

  • Zoran

    26. februar 2019 | 15:31

    Seljaci zive u gradu a gospoda u selu.

  • Zoran

    26. februar 2019 | 15:01

    Gospoda zive u selu a seljaci u gradu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA