Snimci Doma za ometene u razvoju o kome kolaju jezive priče: Rođaci mole za pomoć jer štićenici ne mogu i nemaju kome da se požale (VIDEO)

- Svako ko je upoznat sa težinom i načinom rada sa ovakvom populacijom zna koliko duboko empatičan odnos prema korisnicima mora da ima svako od nas ko ovaj posao obavlja - rekla je direktorka ustanove

  • 30

- Ako je barem pola od ovoga što se piše tačno, ja zaista ne znam šta da radimo. Kako da proverim u kakvom je stanju moja sestra, molim vas pomozite mi - očajna je žena koja nas je pozvala, a čije ime je poznato redakciji. Nјena sestra je već devet godina smeštena u Domu za smeštaj odraslih lica ometenih u razvoju u blačkom selu Trbunje. Ona dodaje da oni nikada nisu ni ulazili u sobe koje koriste korisnici.

- Sestru obilazimo tri puta godišnje i stalno zovemo telefonom. Poslednji put sam bila letos. Izgledala je malo drugačije, odnosno propala, ali sam to pripisala subjektivnom osećaju. Stalno zovemo telefonom i uvek kažu, odlično je - priča nam sagovornica.

Ona dodaje da je u Domu zabranjen ulaz i za rodbinu i roditelјe u sobe gde spavaju korisnici.

Dom spolja/ Foto: Telegraf

- Uvek najavimo posetu i oni je dovedu u prostoriju koja je rezervisana za posete. Jedino tu smo imali pristup. Ako je pola od toga tačno, moramo da je sklonimo odatle - kroz plač dodaje ona.

Kako kaže, razmišlјa da se obrati Zaštitniku građana, ili nadležnom Ministarstvu.

- Ovo je strahota šta se priča. Mi kao najbliži po krvnoj vezi treba da znamo u kakvim uslovima živi i da li su oni dostojni čoveka, posebno čoveka koji je u ovakvom stanju, kakvi su oni koji su tamo. Oni su očito prepušteni na milost i nemilost, a kako je reč o teškim obolјenjima i ne mogu i nemaju kome da se požale. Greota je zaista da trpe torturu i iživlјavanje samo zato što su oboleli - očajna je naša sagovornica.

Foto: Telegraf

Ona dodaje da bi najbolјe bilo da se jave roditelјi i rodbina i ostalih korisnika i da svi zajedno pokušamo barem na kratko da uđu i provere stanje u kojem su njihovi bližnji.

DIREKTOR SMENJEN, NOVA DIREKTORKA BEZ PRAVOG ODGOVORA

Kako je direktor Srđan Aničić smenjen, kontaktirali smo novopostavljenog vršioca dužnosti dr Dragijanu Tijanić. Ona nam je kazala da će se zvanično obratiti povodom svega kada se završi istraga.

- Nezahvalno je i nesvrsishodno komentarisati ili demantovati navode koje prenose pojedini mediji, a koji se, između ostalog, odnose na neprimeran odnos zaposlenih prema našim korisnicima. Takva medijska propaganda duboko potresa i nanosi emotivnu štetu članovima porodice naših korisnika i zaposlenima u Domu, jer svako ko je upoznat sa težinom i načinom rada sa ovakvom populacijom zna koliko duboko empatičan odnos prema korisnicima mora da ima svako od nas ko ovaj posao obavlja - kazala je ona.

Kreveti su propali, a zgrada puna vlage/ Foto: Telegraf

U emisiji "Exploziv" na TV Prva emitovan je prilog o tome kako štićenici žive u ovoj ustanovi. Na prikazanim snimcima, koje su zabeležile komšije, jasno se vidi da oni obavljaju i fizičke poslove.

Podsećamo, o strašnim uslovima u ovom Domu saznalo se tek nakon što su u roku od mesec dana preminula tri štićenika. Preciznije, da je vrag odneo šalu, nadležni su shvatili tek kad je smrt odnela treći život iz ove ledene zgrade.

Soba u kojoj štićenici spavaju/ Foto: Telegraf

Kada je korisnik S. Đ. prošle nedelje dovezen u prokupačku Opštu bolnicu sa temperaturom tela od samo 25 stepeni Celzijusa, masnicama po rukama i nogama, tada se reagovalo. Doduše, samo tako što su se vrata Doma još jače zakatančila, a svi koji bi trebalo da objasne šta se desilo - zaćutali su.

Tek nakon toga saznalo se da štićenici spavaju u sobama bez grejanja, pokrivaju se samo jednim ćebetom i spavaju na propalim krevetima, dok su zidovi puni vlage.

(B. R)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cica S

    27. februar 2019 | 19:09

    Greota i sramota..Dovoljno imje teska sudbina sto uopste i moraju u takvoj ustanovi i da borave, pa jos u losim uslovima..A rodbina nije ni videla gde spavaju, jedu, borave..I oni treba da imaju neke bolje uslove, dostojne ljudskog bica.

  • greed&ignorance

    27. februar 2019 | 19:16

    Stidi se Srbijo! Ja se stidim.

  • Lenny

    27. februar 2019 | 19:34

    Ovo je strasno...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA