≫ 

Posle 3 smrti u Domu za ometene u razvoju u Tutinu, ministarstvo uvodi nadzor

Za samo 3 dana u ovom Domu preminule su tri osobe

  • 4

Povodom smrti tri korisnika Doma za lica mentalno ometena u razvoju u Tutinu, Ministarstvo za rad saopštilo je da će nadležna inspekcija sutra obaviti redovan ispekcijski nadzor, a dodaje da je ispekcija obavljala redovne i vanredne nadzore tokom prošle godine tokom kojih nije bilo uočenih nepravilnosti.

Kako se navodi u saopštenju, v.d. direktor Doma u Tutinu Omer Ðondić informisao je resorno Ministarstvo da su u sva tri nemila slučaja sprovedene sve zakonske mere, i sve procedure u skladu sa kadrovskim i tehničkim mogućnostima.

Korisnica S. D. (32) preminula je juče usled davljenja hranom. U izveštaju se navodi da je negovatelj reagovao brzo, a lekar ukazao reanimaciju. Slučaj je prijavljen policiji i u toku je obdukcija.

Korisnica B. M. (73) preminula je prirodnom smrću juče usled duže bolesti uzrokovane slabljenjem srca i pluća, navodi se u izveštaju dostavljenom ministarstvu.

Korisnik V. G. (40) preminuo je 23. februara u svom krevetu. Nakon utvrđivanja smrti ustanovljeno je da se radi o srčanom udaru.

U saopštenju ministarstvo ističe da je tokom 2017. godine izvršen inspekcijski nadzor nad radom Doma, nakon čega je došlo do smene tadašnjeg direktora.

Dana 3. novembra 2017. godine imenovan je Omer Ðondić za v.d. direktora, podseća se u saopštenju.

Tokom 2018. godine izvšena su dva inspekcijaska nadzora.

Inspekcijski nadzor po prijavi nakon jedne povrede korisnika i dve smrti, izvršen je u julu prošle godine kada je dokazano da nije bilo propusta.

Redovnim inspekcijskim nadzorom u oktobru 2018. godine uvrđeno je da postoji određeni napredak u odnosu na prethodni period, ali je potrebno i dalje intenzivno raditi na unapređenju uslova smeštaja u Dom, zaključuje se u saopštenju ministarstva.

VIDEO: Komšije pokazuju šta sve rade štićenici u Domu za lica ometena u razvoju

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    27. februar 2019 | 19:34

    Krucijalno pitanje STA TREBA DA SE DESI ILI ZASTO SE UVEK KAD SE DESI NESTO I MEDIJSKI POPRATI ONDA REAGUJE ,da li to onda ukazuje i na nemarnost inspekcijskih sluzbi

  • mima

    27. februar 2019 | 19:31

    pa dobro su setili, treba da pomru ljudi, pa da rade svoj posao,kako treba

  • Bojana

    27. februar 2019 | 21:26

    Dobro ste se setili.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA