≫ 

Slučaj najstarije kulturne institucije u Prokuplju jedinstven je u svetu: 110 godina je selili po kafanama, da bi završila u podrumu Suda (FOTO)

Narodna biblioteka „Rade Drainac“ od osnivanja nema svoje prostorije

  • 3

Najmasovnija kulturna institucija u Prokuplju, Narodna biblioteka „Rade Drainac“ od osnivanja nema svoje prostorije, već je uvek podstanar.

U ranijim periodima bila je gost tada najpoznatijih prokupačkih kafana, a već 52 godine je podstanar u zgradi gde su oba suda i tužilaštva. I tako do kulture i pisane reči u Prokuplju se dolazi kroz mali tunel i podrumski prostor.

Dragan Ognjanović, Telegraf.rs/B.R.

- Od osnivanja, biblioteka je podstanar. Prvo je bila u prokupačkoj kafani „Žerova“, pa kada je taj objekat srušen kako bi se izgradio objekat premeštena je u kafani „Pariz“. I odatle je brzo iseljena na treću lokaciju, odnosno nedaleko od legendarne kafane „Evropa“ u prostor koji ej koristio tadašnji Šahovski klub. Sa još nekim kraćim premeštanjima, konačno je useljena u podrum sudske zgrade i tu je još uvek- objašnjava čudesnu sudbinu prokupačke biblioteke sadašnji njen direktor Dragan Ognjanović.

Iz kafane, preko sporta, biblioteka dođe do suda i tu u 250 kvadrata sa oko 100.000 naslova ona služi čitaocima. Trenutno ima 2.421 člana, u dva odeljenja: dečije i odraslo. Opremljena je i digitalnom čitaonom, a kao matična biblioteka Topličkog okruga, u svom skučenom prostoru organizuje i književne večeri, druženja i priredbe.

"Šalter" biblioteke, Telegraf.rs/B.R.

- Prema nekim najminimalnijim standarima trebalo bi da imamo 1.400 kvadrata prostora. Bili bismo zadovoljni i sa hiljadu kvadrata- skromno kaže direktor ove ustanove.

Ranije je postojala inicijativa da se Biblioteka izmesti, predlagane su određene lokacije, ali na kraju se nije iselila.

Rafovi na kojima se čuvaju knjige su visoki po tri metra, te se kako bi se sav ovaj prostor maksimalno iskoristio, koriste merdevine i to one obične. Kada se promovišu novi naslovi u knjižnom fondu iskoristi se i ulazni hodnik. Ipak, zaposleni za sada barataju i snalaze se sa ovim prostorom.

(B.R./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    2. mart 2019 | 13:41

    Ваљда је коначно дошло време да прокупачка библиотека добије своју зграду. Топлички и Прокупље су то заслужили.

  • Čika Jova

    2. mart 2019 | 10:11

    Nama, kao gimnazijalcima, nije smetalo da tu dođemo po knjigu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA