≫ 

Nedopustivo je da se bilo koja žena svodi na seksualni objekat: Poverenica najoštrije osudila uvrede upućene Mariji Lukić

- Ovakve poruke obeshrabruju žene koje su pretrpele bilo koji vid seksualnog uznemiravanja, zlostavljanja ili najdrastičnije, nasilja, da to prijave, a da ne očekuju da će doživeti napad jer su se osmelile da se suprotstave nasilniku - napominje Poverenica

  • 23
Marija Lukić, Uznemiravanje, Jutka Foto: Printskrin/Facebook

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković najoštrije osuđuje seksističke, mizogine i krajnje uvredljive komentare na račun Marije Lukić koji su se pojavili na društvenim mrežama.

U saopštenju koje je Poverenica dostavila medijima navodi se da sve uvrede izrečene na račun žene koja je prijavila višegodišnje seksualno uznemiravanje i zlostavljanje, predstavljaju grubu povredu njenog dostojanstva i stvaraju ponižavajuće okruženje u sredini u kojoj živi, a u najširoj javnosti relativizuju i opravdavaju optužbe, kreirajući sliku da je žrtva sama kriva za sve što joj se dogodilo.

Poverenica upozorava da je nedopustivo da se komentarisanjem privatnih fotografija i Marija Lukić i bilo koja žena svodi na seksualni objekat degradiranjem, vređanjem i kvalifikovanjem njenog izgleda.

- Dodatna otežavajuća okolnost je što ovakve poruke obeshrabruju žene koje su pretrpele bilo koji vid seksualnog uznemiravanja, zlostavljanja ili najdrastičnije - nasilja, da to prijave, a da ne očekuju da će doživeti napad jer su se osmelile da se suprotstave nasilniku - napominje Poverenica.

Janković podseća da Zakon o zabrani diskriminacije, pored ostalog, zabranjuje omalovažavanje i uznemiravanje u odnosu na pol, kao i podržavanje predrasuda i društvenih obrazaca koji su zasnovani na ideji podređenosti ili nadređenosti polova.

Poverenica očekuje da će u slučaju protiv doskorašnjeg predsednika opštine Brus postupak biti što pre okončan i da će biti doneta presuda koja šalje jasnu poruku da je svako krivično delo, bez obzira ko ga počini, kažnjivo i da se sankcioniše.

VIDEO: Ovako bi trebalo sa seksualniim napasnicima:

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbo Brodarac

    4. mart 2019 | 14:20

    Uvesti uniformisanost u javni sektor,(zdravstvo,skolstvo,pravosudje,usluzni sektor,administrativni i sve ostale) da se zna ko je zaposlen u kojoj ustanovi.

  • Zaratustra

    4. mart 2019 | 14:33

    Gospodjo poverenice za ljudska prava, nedopustivo je da zene ovako obucene idu na posao, kao da su krenule u javnu kucu. Mora u svakoj firmi da postoje hijerarhija i kodeks oblacenja i ponasanja. Ako ce zene ici u bretelama, daj da i mi muskarci idemo polunagi ( do pojasa naravno) na posao.

  • Realno

    4. mart 2019 | 15:30

    Ne ponasajte se i ne oblacite se same kao seksualni objekat i niko vas nece tako smatrati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA