≫ 

Voda sa ovog izvora razbija kamen u bubregu i leči hemoroide: Oni koji veruju u čuda, masovno dolaze na jug Srbije (FOTO)

Od nje se oporavljaju i Srbi i Albanci

  • 2

U selu Cerevajka na desetak kilometara od Preševa ka Gnjilanu nalazi se izvor sa lekovitom vodom za koju se veruje da otklanja mnogobrojne bubrežne probleme, one na koži i hemoroide.

Izvor je pored samog lokalnog puta ka Gnjilanu, koji je dosta prometan, te zadivljuje činjenica da u široj okolini nema plastičnih kesa, flaša i otpada. Put uglavnom koristi lokalno stanovništvo, Albanci i Srbi iz Kosovskog pomoravlja, kao i Albanci iz okoline Preševa, kao alternativni prelaz, naročito leti kada je na prelazu na Končulju kod Bujanovca velika gužva.

Carajevka, lekovita voda Foto: S. Tasić

Samo mesto izvora je takođe dosta dobro uređeno i zaštićeno. Iz kamena idu tri cevi, ali samo iz dve njih izlazi voda, dok je treća suva.

Ne zna se da li postoje tri žice vode, ili je pak jedna koja je dosta jaka podeljena u tri cevi.

Između Preševa i Gnjilana Foto: S. Tasić

Prema priči tamošnjih meštana voda je veoma lekovita, pospešuje razbijanje i izbacivanje kamena iz bubrega i mokraćnih kanala. Takođe, uspešno utiče na lečenje kožnih oboljenja, ali i hemoroida.

Generacije onih koji ovde žive pričaju da voda lekovito deluje na čoveka, ali i da su dužni da izvor održavaju i kako bi koristio i budućim genercaijama.

VIDEO: Meštani Brnjara kod Bujanovca imaju vodovodnu mrežu, ali nemaju vodu

(S.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan V

    6. mart 2019 | 08:24

    Kroz zivot sam se susretao sa dosta cuvenih izvora.Secam se muske vode iz Kladova.Svi su bili marketinski bumovi,a u sustini i fakticki nista.Ovo je ipak nesto drugo.Treba biti korektan,i iako je ktitor Albanac Henadin Malici,pozdravljam njegovu zaduzbinu.Covek je odredjena sredstva ulozio da putnici namernici,ili stanovnistvo imaju uredjen izvor,sa pitkom vodom.Lekovitost istog,moze potvrditi nadlezna institucija.U svakom slucaju,neka vode ima,i neka tece kroz naredne decenije..

  • Cocc

    6. mart 2019 | 14:38

    Jel je utrljavam ili pijem kada je rec o hemoroidima?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA