≫ 

Beogradski komunalci rešili 123.691 predmet za godinu dana, a ovako su radili niški i novosadski (GRAFIKA)

Komunalni policajci će se ubuduće zvati milicajci

  • 28
Komunalna policija Foto-ilustracija: Telegraf

Novi nacrt zakona o Komunalnoj policiji trebalo bi da stupi na snagu do kraja godine, a jedna od osnovnih izmena je promena imena službe komunalna policija u komunalna milicija. Pripadnici ove gradske službe promenom zakona dobiće i veća ovlašćenja od dosadašnjih, ali i mogućnost da pojedini komunalni policajci mogu obavljati određene poslove u civilu, bez službene uniforme, pišu Novosti.

Nedavno usvojeni Zakon o izmenama Zakona o policiji, kojima je utvrđeno da pravo na upotrebu naziva "policija" ima isključivo Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo odbrane - jedan je od osnovnih razloga za promenu imena.

Foto: Milena Đorđević

Kako predviđa novi nacrt zakona, pripadnici ove gradske službe ubuduće će dobiti i ovlašćenje da zaustavljaju i pregledaju automobile, ali i da pomažu gradskim službama pri isključenju struje ili vode građanima. Ovo će sve biti moguće samo uz odobrenje načelnika komunalne milicije.

Predloženo je i da se komunalnoj miliciji da i spasilačka funkcija kako bi mogli da preuzmu hitne mere u vanrednim situacijama, poput elementarnih situacija.

Navodi se i da komunalni milicionari mogu obavljati poslove bez nošenja službene uniforme sa oznakama, ali po pisanom nalogu načelnika. Međutim nije tačno navedeno koje poslove, na koji način kao i pod kojim uslovima će milicajci raditi u civilu.

Foto - Ilustracija: Pixabay, Telegraf

Promenu Zakona Grad je inicirao i kako bi bila ukinuta odredba prema kojoj na 5.000 građana postoji samo jedan pripadnik Komunalne policije. Gradski čelnici očekuju da će nakon usvajanja zakona biti obezbeđeno još 300 komunalaca, a plan je da u narednih nekoliko godina bude oko 1.000 novih milicajaca.

U BEOGRADU PROŠLE GODINE 283 ZAPOSLENIH, A SLOBODNO JOŠ 67 MESTA

Prema podacima za 2018. godinu od tri najveća grada u Srbiji, u kojima postoji ova služba, najviše komunalnih policajaca ima Beograd (283), dok Niš i Novi Sad imaju po 39. Tačnije, u Beogradu postoji 283 zaposlenih u Komunalnoj policiji, a sistematizacijom je predviđeno 350 radnih mesta. Broj zaposlenih u Novom Sadu je 50, a 39 čine policajci.

Komunalna policija Beograda prošle godine rešila je 123.691 predmet, a novosadska je preduzela 3.582 mere, od čega je napisano 2.540 kazni. Ukupan broj obraćanja Komunalnoj policiji Novog Sada bio je čak 15.243.

U Nišu su komunalni plicajci rešili 4.217 predmeta tokom 2018. godine.

(Telegraf.rs/M. Beljan/Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • milan

    10. mart 2019 | 09:28

    Pomagace kod iskljucenja vode i struje gradjanima,selice casne i postene ljude nasilno i van zakona itd,kakv posao?kakva licnost treba da budes pa da pristanes na nesto ovako?

  • Veteran

    10. mart 2019 | 10:03

    Ukinuti tu bagru i raspustiti da se vrate u svoja brda pa neka tamo rade nešto korisno.. Ovako su samo na teret nas građana za džabe...

  • igor

    10. mart 2019 | 08:35

    Sramota,nemam rači...Umesto da ima ograniče ovlašćenja oni im daju veća,polupismenim partiskim kadrovima koji su jedini zapošljavani u toj komunalnoj SRAMOTA ZAISTA!A tek ime ne mogu da verujem bolje ih nazovite"Narodna Milicija".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA