Prosečna plata policajca sa srednjom školom je 508 evra, a oni rade jedan od najtežih poslova u zemlji: Nova ulaganja tek slede (VIDEO)

Policajci imaju bezrezervnu podršku Ministarstva unutrašnjih poslova, Vlade i predsednika, poručio je Stefanović

  • 83

Pripadnici MUP-a rade jedan od najtežih poslova u zemlji i imaju bezrezervnu podršku Ministarstva unutrašnjih poslova, Vlade i predsednika, poručio je danas potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović na konferenciji pod nazivom „Кapitalna ulaganja i jačanje kapaciteta Ministarstva unutrašnjih poslova“.

Stefanović je, sumirajući ulaganja, istakao da država vodi računa o ljudima, koji obavljaju ovaj veoma težak posao i naveo da su zarade zaposlenih u MUP-u značajno povećane poslednjih godina.

- Prosečna plata policajca sa srednjom stručnom spremom danas je 60.020 dinara, odnosno 508 evra. Ali ćemo se svakako truditi da imamo i novo povećanje, čim se steknu uslovi za to. Moram danas da se osvrnem na situaciju koju sam zatekao, kada sam došao u Ministarstvo unutrašnjih poslova. Recimo, uniforme policajaca bile su stare osam godina i u veoma lošem stanju - rekao je Stefanović.

Кako je naveo, do sada je obezbeđeno 55.700 novih kompleta policijskih uniformi, kao i 4.100 novih radnih i zaštitnih uniformi za vatrogasce- spasioce.

- I mi ćemo nastaviti sa redovnim zanavljanjem uniformi. Uložili smo značajna sredstva i u izgradnju novih, kao i rekonstrukciju postojećih objekata. Samo u prethodnih nekoliko nedelja otvorili smo potpuno rekonstruisanu policijsku stanicu u Osečini, zatim novu zgradu u Policijskoj upravi u Čačku i rekonstruisanu zgradu u Užicu. Prethodnih godina izgrađeno je i rekonstruisano više od 30 objekata Ministarstva. Između ostalog, imamo nove stanice i ispostave u Batajnici, Baču, Ubu, Lukovskoj Banji, novosadskom Novom Naselju, niškoj opštini Medijana, a vrlo brzo ćemo otvoriti i potpuno rekonstruisanu stanicu u Aleksandrovcu - rekao je Stefanović.

On je podsetio i da je rekonstruisan i potpuno modernizovan Кomandno-operativni centar u PU za grad Beograd, više objekata Žandarmerije i SAJ-a, kao i šalter sala i dežurnih službi u više policijskih uprava.

Govoreći o najznačajnijem resursu MUP-a, koji su po njegovoj oceni, ljudi, Stefanović je naveo da je Ministarstvo prethodnih godina ojačalo svoje redove sa 2.252 nova policajca, od čega je 677 svršenih studenata Кriminalističko-policijske akademije i 1.575 polaznika Centra za osnovnu policijsku obuku (COPO).

- I to su ljudi koji su se isključivo školovali za policijsku profesiju. Ove godine još četiri klase COPO će završiti obuku, te će MUP do kraja septembra primiti u svoje redove još oko 1.240 novih policajaca. Ono na šta sam možda i najponosniji je prijem 134 srodnika poginulih i ranjenih pripadnika MUP-a u radni odnos. I Sektor za vanredne situacije u 2018. godini ojačao je svoje redove sa 153 nova vatrogasca-spasioca, dok će po završetku novih obuka i prijema do kraja ove godine imati ukupno 3.419 vatrogasca, što je najveći broj od 2006. godine - rekao je Stefanović.

MUP je takođe potpuno rekonstruisao i modernizovao i 40 borbenih oklopnih vozila, pripadnici Žandarmerije i Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) dobili su borbena oklopna vozila „Lazar“ i „Miloš“, a izvršena je i nabavka naoružanja, municije, pištolja, jurišnih pušaka, nišanskih uređaja, balističkih prsluka, pancira, šlemova, štitova, palica i druge opreme za pripadnike specijalnih jedinica.

Foto: MUP

„Zahvaljujući naporima Vlade, modernizovaćemo i unaprediti funkcionalnost naše Helikopterske jedinice, kojoj će tokom ove godine biti isporučena četiri helikoptera tipa H145 M, dok će tri helikoptera tipa „Super Puma H215“ biti isporučena 2021. i 2022. godine“ rekao je Stefanović.

Vozni park Direkcije policije obnovljen je sa više od 2.000 novih vozila, pre svega patrolnih, ali i maricama, kombi vozilima, vozilima za kriminalističku policiju, motociklima, kao i posebnim i specijalizovanim vozilima. Pre nabavke, prosečna starost vozila u MUP-u bila je 14 godina, a policijski službenici su koristili automobile od kojih su mnogi prešli više od 250.000 kilometara.

- Naše elektronske usluge već godinama se na nacionalnom portalu eUprava nalaze na gotovo svih pet prvih mesta na listi najpopularnijih usluga među građanima. U periodu od 2014. do početka ove godine putem eUsluga zakazano je skoro 908.000 termina za lične karte i pasoše, dok smo u okviru projekta „Bebo, dobrodošla na svet“ u poslednje tri godine omogućili roditeljima u više od 60 porodilišta da bez ikakvih troškova i bez ijednog papira više od 134.000 beba dobije lični broj i prijavu prebivališta - rekao je Stefanović.

On je podsetio i da su aktivni i penzionisani policijski službenici i vatrogasci od uvođenja u osnovne škole predmeta Osnovi bezbednosti dece do sada održali 84.889 predavanja učenicima prvog, četvrtog i šestog razreda.

- Na njihovo podučavanje naših najmlađih sugrađana sam posebno ponosan - rekao je Stefanović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • suvi list

    10. mart 2019 | 17:59

    A profesori sa visokim stepenom strucne spreme rade za 40000 din. Mrs!!!!

  • Čiča

    10. mart 2019 | 18:34

    Milicija mora da ima dobru platu. Ona čuva svaki režim.

  • Veco

    10. mart 2019 | 15:32

    Treba da imaju I vece plate I bolje uslove.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA