≫ 

Dva trubačka orkestra pod istim krovom: Ilići su jedinstvena porodica po mnogo čemu, a kad svi zatrube, čuje se do Užica (FOTO)

Deda Srećko prvi je stariju braću uveo u svet trubača, a kasnije su im se pridružile i tri godine mlađe sestre

  • 0

U selu Čestobrodica kod Užica pod istim krovom u jednoj domaćinskoj kući stasavaju dva orkestra, četiri trubača i dva kapelnika. Svi su potekli od istog oca i majke, a deda je muzički urednik.

Prvi su se limenog instrumenta dohvatili Lazar (14) i Stefan (13) Ilić. Danas već imaju petogodišnji trubački staž.

- Mene i brata je deda nagovorio da počnemo da idemo kod majstora trube - kaže Stefan.

Braća prva zasvirala Printskrin TV Prva

Ubrzo, u svojoj kući braća su dobila jaku konkurenciju, njihove sestre bliznakinje Mariju i Maju (11).

- Meni se svidela muzika i moja braća sviraju trubu, pa sam i ja prešla na trubu. Nije teško ako se vežba - priča jedna od sestara.

Ovi tinejdžeri svakodnevno se nadmeću ko će izvući viši ton i bolje pogoditi trubačku žicu. A oko sebe su okupili i dečake iz okolnih sela pa su orkestri potpuni.

- Ja sam voleo trubu, kao i moji preci, ali niko od nas nije svirao. Video sam da momci imaju talenta i kupio im trube. Mnogo su vredni i dobri, pohađaju redovnu školu ali su i đaci Muzičke škole u Požegi. Svakodnevno vežbaju, a vikendom idu na svirke - ispričao je za RINU ponosni deda Srećko, osnivač orkestara.

Sestre su priključile i postale braći konkurencija Printskrin TV Prva

Printskrin TV Prva

Oba orkestra porodice Ilić do sad su osvajala brojne nagrade, Lazarov orkestar je 2015, 2017. i 2018. proglašen za najbolji u pionirskoj konkurenciji na Saboru u Dragačevu.

- Od malena sam znao da ću biti trubač. Probe su nam zajedničke, mojih devet članova i Majinih osam, svi stanemo u dedinu kuću i onda gruvamo - kazao je Lazar i prisetio se svoje prve zarade.

- To je bilo dve hiljade dinara, svirali smo komšiji i dobili taj novac. Nije to bila neka velika svota, ali nama je značila. Sada svirke ipak malo više naplaćujemo, pa zarađujemo pristojan džeparac - naglašava Lazar.

Najveći cilj Lazara, Stefana, Maje i Marije jeste da se uskoro popnu na veliku binu na Saboru u Guči i da u njihovim rukama zasija "Zlatna truba".

Orkestar braće Ilić:

VIDEO: U Guči veselje - trbušne plesačice, devojke po stolovima i raspevana atmosfera

(Telegraf.rs/TV Prva)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA