≫ 

Porodilište u Kragujevcu nema prvi put ozbiljan problem: Za dve godine u ovoj zgradi umrle su tri porodilje

Direktor Kliničkog centra kaže da je sve u redu

  • 7

Ana M. je treća porodilja koja je preminula u porodilištu Kliničkog centra Kragujevac za dve godine. Pre nje, život su izgubile Snežana Jovanović (32), u januaru 2017. zbog još nerazjašnjenog uzroka i još jedna žena, koja je umrla usled iznenadnog srčanog udara.

Slaviša Vasiljević, Snežanin brat, koja je preminula nekoliko dana pošto je iz porodilišta puštena kući, za nebrigu i za njenu smrt optužuje lekare. On kaže da je njegova sestra 26. decembra 2017. izašla iz porodilišta. U otpusnoj listi je napisano da je sve proteklo u redu, a posle nekoliko dana su nastale komplikacije.

- Porodila se carskim rezom 20. decembra 2017, otpuštena iz bolnice 26, a već tri dana kasnije joj je pozlilo i primljena je u Urgentni centar. Preminula je 1. januara - kaže Slaviša.

Dodaje da je porodici nejasno zašto je jedna zdrava i mlada žena iznenada preminula. Pokušali su makar da od lekara saznaju šta se desilo, gde su nastale komplikacije, ali još nisu dobili jasan odgovor, niti rezultate obdukcije.

- Čuli smo da lekari prebacuju odgovornost jedni na druge, tražili smo rezultate obdukcije, ali zasad nemamo nikakav odgovor. Obratili smo se javnosti preko društvenih mreža, sledeći korak je tužba. Želim da saznam zašto je moja sestra preminula, da li postoji i čija je odgovornost za njenu smrt, kako su je otpustili iz porodilišta ako nešto nije bilo u redu - rekao je tada Slaviša.

Klinički centar Kragujevac/ Foto: Telegraf

On sumnja da joj ni u Urgentnom centru nije pružena adekvatna pomoć, jer je, kako kaže, tu "dva dana ležala, a lekari ništa nisu preduzimali". Dodaje da je čuo da su uslovi u porodilištu dosta loši, da se pacijentima ne poklanja potrebna pažnja.

Direktor Kliničkog centra tada je ove navode odlučno negirao i rekao da su u porodilištu obezbeđeni svi potrebni uslovi.

- Jedna žena umrla je neposredno posle porođaja u našem porodilištu. Dobila je srčani udar, pokušali smo da je spasemo, učinili sve što je u našoj moći, ali nismo uspeli. To je žena koja se deset puta porađala u ovom porodilištu. Nažalost, desio se iznenadan infarkt - kaže dr Sazdanović.

U vezi sa Snežanom Jovanović, direktor Sazdanović rekao je da je posle porođaja puštena kući sa urednim nalazima i posle deset dana ponovo je došla u bolnicu, ne zbog ginekoloških, već zbog nekih drugih zdravstvenih tegoba.

Preminula Ana M. sa detetom/ Foto: Facebook

Sada je u istom porodilštu, 2. marta 2019. preminula Ana M. Zbog toga je pokrenuta procedura unutrašnjeg stručnog nadzora, kako bi se utvrdile sve činjenice i okolnosti, koje su dovele do smrtnog ishoda pacijentkinje Ana M.

Iz Kliničkog centra su saopštili da se radi o porodilji, koja je imala visokorizičnu trudnoću i da je odmah nakon porođaja došlo do komplikacija u vidu šoknog stanja.

VIDEO: Sukob radnika kraljevačke bolnice i čoveka koji je pronašao 13 beba u zamrzivaču

(Telegraf.rs/ Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • R. S

    11. mart 2019 | 14:58

    Bitno da se babice i sestre na porodilištu u Kragujevcu po celi noc svadjaju oko podele para i poklona. SLUŠALA PPRODILJA KOJA LEŽALA DO SESTRINSKE SOBE.

  • Coa

    11. mart 2019 | 13:38

    Veliki problem je što su svi u porodilištu ogrezli u korupciji. Od ginekologa koji vodi trudnoću, preko ginekologa koji porađa do sestara koje su katastrofa dok ih ne podmažeš bilo čim. Ovaj prvi stalno nudi razne testove u privatnim klinikama i reklamira firme za matične ćelije od kojih uzima procenat. Drugi porađa propisno samo kad preko posrednika uzme najmanje 300e a sestre se zadovolje i sa po desetak evra i slatkišima itd. Pa kako da se poveća natalitet. Pozatvarajte to hitno iza rešetaka.

  • KG

    11. mart 2019 | 13:31

    Sve žene koje sumnjaju u lekare neka se porađaju u kućnim uslovima,na zapadu se i to praktikuje uz pomoć babice,naše bake su se tako porađale i tada je bilo smrtnih slučajeva kao i sada.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA