≫ 

Princip se za atentat obučavao u Vranju: Bili smo u njegovoj ulici i ispred kuće gde je učio da puca

Ulica u gornjem delu Vranja, gde je Princip stanovao, i danas nosi njegovo ime

  • 28
Gavrilo Princip, kuca, ulica Foto ilustracija: Telegraf/Wikimedia

Duh Gavrila Principa i više od jednog veka od Sarajevskog antentata ne miruje, sudeći barem po poslednjim dešavanjima kada je direktor jedne od škola u Beogradu skinuo učeniku majicu sa njegovim likom.

Gavrilo Princip ušao je u istoriju, ali široj javnosti malo je poznato da se za Sarajevski atentat obučavao u Vranju, tačnije u Kazanđolu, klisuri Vranjske reke, koja je od grada udaljena tri kliometra.

Foto: Telegraf.rs

Princip i desetak pripadnika „Mlade Bosne“ naučili su da rukuju oružjem baš u Vranju, pripremajući se da pucaju na Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, prilikom posete Sarajevu 1914. godine, na Vidovdan.

Gavrilo Princip je iz Beograda u proleće 1912. godine stigao u Vranje, kod Živojina Rafajlovića, zeta znamenitog vranjskog zadužbinara Janče Jovanovića Baldžije i Mihajla Stevanovića, poznatijeg kao Mile Cupara, inače prvog instruktora specijalnih jedinica u Srbiji.

Foto: Telegraf.rs

Gavrila i još nekoliko pripadnika “Mlade Bosne”, Cupara je obučavao u rukovanju kamom, pištoljem i bombama.

Ulica u gornjem delu Vranja, gde je Princip stanovao, i danas nosi njegovo ime. Odatle je on sa ostalim mladobosancima odlazio u Kazanđol na obuku.

Foto: Telegraf.rs

I sve se to znalo, prepričavalo po gradu, pisanih tragova nije ostalo, osim hronike porodice Cupara.

Dejan Antić, docent Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu i doktor istorijskih nauka, kaže da su priče o Gavrilu Principu i Vranju “samo legende”.

Foto: Telegraf.rs

- Ne postoje konkretni istorijski izvori koji bi potkrepili te tvrdnje. Sve se zasniva na usmenom predanju. Vranje je na pragu 20. veka bilo sedište Izvršnog odbora Srpske četničke organizacije, grad lučonoša u procesu oslobađanja Stare Srbije o čemu nam svedoče brojni dokumenti i diplomatski izveštaji srpskih i stranih konzula u Turskoj. U njemu su se nalazili magacini sa oružjem, municijom. U tom smislu postoji mogućnost da je Princip u organizaciji crnorukaca i iskusnih četnika učio rukovanje oružjem na jugu Srbije, ali istorija je egzaktna nauka, ako nemamo pouzdan istorijski izvor - ne možemo nešto sa sigurnošću da tvrdimo - ukazuje Antić.

Foto: Telegraf.rs

Kaznađol, klisura Vranjske reke, koji se nalazi tri kilometra severno od grada, ispod ostataka antičkog utvrđenja Marka Kraljevića, zvanog Markovo kale, kultno je mesto vranjske omladine od pamtiveka.

Udubljena u kamenu koja je reka napravila podsećaju na ogromne kazane, po čemu su ovi virovi dobili naziv Kazanđol.

Foto: Telegraf.rs

Kada je u Kazanđolu dobro ovladao rukovanjem kamom, pištoljem i bombama, Gavrilo Princip se vratio u Beograd.

Iako su Vranjanci tada znali da neko vežba u Kazanđolu, tajna je čuvana više od pola veka, tek nakon toga krenule su usmene priče i predanja, da bi tek početkom 21. veka počelo da se javno govori o tome i istražuje.

(S.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko cg primorje

    12. mart 2019 | 22:42

    Hrabar odlucan a ne ko ovi danas iz rupe se junace

  • Marko cg primorje

    12. mart 2019 | 22:47

    On je primjer hrabrosti i junastva zrtvujuci se za ideju...dao je sebe....srb danasnji samo komentar ljut ostave

  • Puja

    12. mart 2019 | 23:18

    A sta kazu o Gavrilu familije oko 2 miliona poginulih Srba u Prvom svetskom ratu. Da li je pozitivan ili negativan?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA