≫ 

Niko ne zna da li Putinova crkva ima dozvolu za izgradnju: Građevinska inspekcija nije kontrolisala legalnost

Opština Sremski Karlovci u svom dopisu od 18. januara potvrdila je da je ta crkva izgrađena nelegalno

  • 1

Građevinska inspekcija još nije izvršila nadzor nad izgrađenom "Putinovom crkvom" (Hrama "Blage Marije") na Banstolu, u opštini Sremski Karlovci, potvrdili su iz te opštine za Radio slobodna Evropa.

RSE je pitao opštinu Sremski Karlovci da li je njihova građevinska inspekcija ikada išla u kontrolu gradnje crkve i šta je tom prilikom utvrđeno.

- Odeljenju za inspekcijske poslove, odnosno građevinskim inspektorima Odeljenja nisu podnete prijave, pritužbe, odnosno predstavke građana koje bi se odnosile na gradnju crkve Blage Marije na Banstolu i nije vršen vanredan inspekcijski nadzor, dok je redovan nadzor bio onemogućen zbog rekonstrukcije dela državnog puta II A-100, koja je trajala nekoliko meseci, te građevinski inspektori nisu mogli pristupiti navedenoj lokaciji i izvršiti terenski nadzor - naveli su u opštini.

Crkva blage Marije u ruskom stilu, Foto: Tanjug/Filip Kraičanić

Međutim, u opštini nisu odgovorili da li će inspekcija izaći na teren sada. Naime, Opština Sremski Karlovci u svom dopisu od 18. januara potvrdila je da je ta crkva izgrađena nelegalno.

- Odeljenje za prostorno planiranje, urbanizam i građevinarstvo opštine Sremski Karlovci, nikada nije zaprimilo zahtev za izdavanje bilo kakvog odobrenja za izgradnju napred navedenog objekta, na predmetnoj lokaciji, te shodno tome nije ni izdalo bilo kakav akt vezan za postupak izgradnje objekta (lokacijske uslove, građevinsku dozvolu, prijavu početka izvođenja radova...) - glasio je odgovor.

Međutim, samo mesec dana kasnije, 25. februara, stigao je sasvim drugačiji odgovor u kome stoji da opština Sremski Karlovci "nema saznanja da li je izdata građevinska dozvola za radove na izgradnji crkve i da li se radovi vrše u skladu sa građevinskom dozvolom".

Površina crkve je oko 240 kvadrata, Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Iz budžeta Srbije izdvojeno je više od dva miliona dinara (oko 17.300 evra) za izgradnju takozvane Putinove crkve u ruskom stilu, i to milion dinara (oko 8.300 evra) koje je 2017. crkvi dala Uprava za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde Srbije i 1.055.000 dinara (oko 8.900 evra) koliko je iste godine za izgradnju crkve dao Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Iako su obe institucije u početku odbijale da odgovore na pitanje da li uopšte proveravaju da li se crkve za čiju izgradnju izdvajaju novac poreskih obveznika grade legalno, na kraju su stigli odgovori.

Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama 4. februara poslao je odgovor i pojasnio da oni sredstva dodeljuju na osnovu Pokrajinske skupštinske odluke o ododeli budžetskih sredstava crkvama i verskim zajednicama i Konkursa za dodelu sredstava crkvama i verskim zajednicama koje deluju na teritoriji AP Vojvodine.

Inicijator izgradnje je udruženje "Klub svih generacija" iz Sremskih Karlovaca, Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

- Pokrajinskom skupštinskom odlukom o dodeli crkvama i verskim zajednicama nije predviđeno da se traži dokumentacija, odnosno dozvola za gradnju, a s obzirom da pokrajinski sekretarijat za kulturu javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama raspisuje Konkurs na osnovu navedene Odluke, ne vršimo proveru, jer nije u nadležnosti sekretarijata - piše u njihovom odgovoru.

IZGRADNJA CRKVE POČELA 2017. GODINE

Slične informacije stigle su 6. februara i iz Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde Srbije, odakle poručuju da oni nisu nadležni da izvrše kontrolu toga da li se crkve za čije izgradnje opredeljuju novac građana Srbije grade u skladu sa zakonom.

Izgradnja crkve "Blage Marije" u ruskom stilu, površine oko 240 m2, počela je 2017. godine. Inicijator njene izgradnje je udruženje "Klub svih generacija" iz Sremskih Karlovaca. Predsednik ovog udruženja Branko Simonović objasnio je za RSE da je ideja bila da se izgradi crkva kao mesto okupljanja u vikend naselju u kome uglavnom žive građani srpske nacionalnosti izbegli iz Hrvatske tokom rata u bivšoj Jugoslaviji, dok je sama crkva posvećena žrtvama "Oluje".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Бобар

    12. mart 2019 | 20:13

    Пола С.Карловаца је изграђено нелегално, па ако се то реши, нека се баве храмом који, очито је, некоме смета.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA