≫ 

Marinu su jer je drugačija nazivali nakazom i govorili da izgleda kao da ju je šleper pregazio: "Mogu li da te pipnem? Da li ti to skineš pred spavanje?"

Tražila je odgovore dok je bila manja: Šta je to, zašto baš ja to imam?

  • 18

Marina Arsić (19) rođena je sa retkim oblikom mladeža, nevusom, duž cele leve polovine lica i leđa, lekari su isprva mislili da je melanom. Odmalena je bila izopštena iz društva, deca su joj se podsmehivala, nazivala je pogrdnim imenima. Nije imala razumevanja ni vaspitača, a kasnije ni većine nastavnika. Ova devojka je večeras gostovala u emisiji "Život priča" na TV Prva.

Dešavalo se i da je pitaju: "Mogu li da te pipnem? Šta ti je to? Da li ti to skineš pred spavanje?" Nakaza, dlakava, dobijala je i različite nadimke i svega toga se seća još od vrtića. Tražila je odgovore dok je bila manja: Šta je to, zašto baš ja to imam?

Marina Arsić, Printskrin: TV Prva

Deca u vrtiću su saznala da osim mladeža na licu, Marina ima i ožiljak na leđima. Onda su je deca saterala u jedan ćošak i na silu joj podigla majicu, vaspitačica u tom trenutku nije bila u prostoriji. Nisu je birali ni za predstavu, jer je bila neparan broj i nije bilo više mesta. Drugačija situacija je bila u predškolskom gde se vaspitačica trudila da je deca prihvate. Ali se od prvog razreda sve vratilo na staro. Niko nije hteo da sedi s njom, pitali su se zašto ne ide u neku specijalnu školu...

Prema rečima Marinine majke, znala je da je sve sa skrivanjem njene ćerke gotovo kada je sa 14 godina vezala rep i krenula u školu, kada je prestala da lice skriva kosom. Tada je stara Marina ostala za njom. Dešavalo se i da je medicinske sestre pitaju "Šta ti je to?" Ona odgovori ništa, ali, bile su one uporne, "kako ništa kad imaš to na licu?"

NIKAD SE NISAM BORILA ZA SEBE

Kada se rodila, lekar je rekao da je prelepa beba.

- Bilo je teško objasniti deci da to nije zarazno, već da je samo estetski problem. Svi su se znali odranije, imali neke ekipe, oni odu, ja odem na drugu stranu. Zadirkivanja i nadimci su prelazili na viši nivo, nakazo, životinjo, kao da te šleper pregazio?! To su mi sve govorili. Nisam odgovarala, ni borila se za tebe. U osmom razredu je bila prekretnica, 14 godina, kraj osnovne škole. Stavila sam jaknu na klupu, kada mi je jedan dečak rekao da ne mogu da je ostavim tu. I bacio je na pod. "Ne, to je moja jakna, stajaće tu! To je prvi put da sam se usprotivila bilo kome. On me nije vređao. Tada sam shvatila da imam glas - priča Marina.

Prekretnica se desila sa 14 godina, u osmom razredu, Printskrin: TV Prva

REKLA SAM SVOM ODRAZU U OGLEDALU: LEPA SI!

Kada je došla kući, gledala je sebe u ogledalu i rekla: "Lepa si!" Tada je rešila da sebe ne gleda očima drugih ljudi.

Iako je Marina još kao beba operisala mladež, operacija nije u potpunosti uspela. Odstranjen je taman deo kože, ali je ostao veliki ožiljak i ne baš najuspešnije presađena koža. Marina je zbog toga nazivana nakazom i zbog toga se povlačila u sebe.

Marina je danas uspešna studentkinja i aktivista raznih pokreta i projekata u kojima govori o samopouzdanju - o tome kako ga je stekla i kako ga zadržati. Kaže da joj je to jedna od najbitnijih stvari u životu.

Marina pre operacije, Printskrin: TV Prva

Uprkos ljudima koji su joj zagorčavali život, bilo je i svetlih primera. Kao što je vaspitačica u predškolskom, kao što je profesorka u srednjoj školi Svetlana Danilović, koja je Marini bila velika podrška. Prepoznatljiva je po osmehu, izuzetno je nadarena za muziku i za slikanje. Piše knjige, čak i na engleskom, a u životu želi da pomaže drugima koji su u sličnoj situaciji kao ona što je bila.

Želi da stane na put diskriminaciji, da utiče na to da prestanemo da vrednujemo i procenjujemo ljude na osnovu fizičkog izgleda.

UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ! Celo telo mu je bilo tumor, a onda ga je odstranio

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Binge

    13. mart 2019 | 23:10

    Devojka, koja je u svakom smislu te reci, lepsa od 70 odsto kvazi lepotica, koje se pojavljiuju na tv-u....Devojko, samo napred

  • Marina

    13. mart 2019 | 23:48

    Divna devojka, divna majka. Zelim joj svu sreću i divim zbog hrabrosti. Nije joj bilo lako. Zasluzujes samo najbolje. 🤗

  • verica

    13. mart 2019 | 23:29

    draga devojko ti si prelepa i sa tim oziljkom koji se skoro i ne vidi..glavu gore i samo napred.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA