≫ 

Srbija uvodi doživotnu zatvorsku kaznu: Zatvorenici sa ovom presudom imaće pravo na jednu žalbu

Uslovni otpust će biti mogućnost, a ne obaveza

  • 21

Srbija će uvesti doživotni zatvor s mogućnošću uslovnog otpusta posle 25 godina, rekao je za "Politiku" profesor Stanko Bejatović, predsednik Srpskog udruženja za krivičnopravnu teoriju i praksu i član radne grupe za izmene Krivičnog zakonika.

Stanko Bejatović navodi da će uslovni otpust biti mogućnost, a ne obaveza.

- To je međunarodni standard - dodao je Bejatović.

Smatra da izvesnost otkrivanja i kažnjavanja više utiče na potencijalne buduće učinioce krivičnih dela nego visina propisane kazne.

Uvođenje doživotnog zatvora rezultat je potrebe za strožom kaznom pogotovo za ubistvo dece; Foto: Profimedia

- Statistički, imamo povećanu efikasnost krivičnog postupka, ali to je zbog toga što je veliki broj sporazuma sa tužilaštvom i oportuniteta krivičnog gonjenja, ali kada je o klasičnim procesima reč, nema bitnijih pomaka u povećanju efikasnosti krivičnih postupaka. U 50 odsto slučajeva koje smo analizirali u istraživanju, proces je trajao duže od dve godine, a u više od deset odsto duže od pet godina - ocenio je profesor.

Navodi da sudovi imaju poprilično širok prostor za slobodno odlučivanje, kako u pogledu izbora vrste krivične sankcije, tako i u pogledu odmeravanja kazne.

Svaki osuđenik na doživotni zatvor moći će posle 25 godina provedenih iza rešetaka da napiše molbu, a da li će biti i pušten na slobodu uz uslov da ne ponovi krivično delo, o tome će odlučiti sud.

Uvođenje doživotnog zatvora rezultat je potrebe za strožom kaznom kada je reč o počiniocima najtežih krivičnih dela, a obično su to zločini koji potresaju javnost, kao što su ubistva dece.

VIDEO: Nebojša je robijao 15 godina zbog zločina nad muslimanima, a u zatvoru se oženio muslimankom

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    14. mart 2019 | 09:49

    Smrtnu bi ja uveo za takve koji decu ubijaju !

  • Zoran

    14. mart 2019 | 10:21

    Uslovni otpust posle smrti uvesti jel imace priliku bar jos jednu ili vise osoba da ubije a takvima ne pruzati drugu sansu

  • Jeretik

    14. mart 2019 | 10:04

    Uslovni otpust, ali tek nakon 35 god.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA