• 30

Od 3. aprila novi propisi za vozače: Mnogo teže do vozačke dozvole, evo šta se sve menja

U vozilu ne smeju da budu više od tri osobe

  • 30

Ko stekne vozačku dozvolu posle 3. aprila moraće da pregura najmanje dve a najviše četiri godine sa statusom početnika i poštuje brojna ograničenja koja propisuje Zakon o bezbednosti saobraćaja Srbije.

Naime, ako posle ovog datuma sa 18 godina neko položi vozački, dobija probnu vozačku dozvolu koju možete da zamenite tek sa navršenom 21 godinom ili posle dve godine "sticanja iskustva".

To u praksi znači da će i osoba od na primer 35 godina morati da dve godine "usavršava znanje" po strogim propisima, do sticanja "prave" dozvole za vožnju, pišu danas "Večernje novosti".

- Prema ranijem zakonu, probna vozačka dozvola je važila godinu dana - objašnjava Mladen Rašeta iz Privredne komore auto-škola Srbije.

Po članu 182 ZOBS, vozač s probnom vozačkom dozvolom može da upravlja vozilom samo uz prisustvo osobe koja ima najmanje pet godina vozačkog iskustva.

Pri tome, u vozilu ne smeju da budu više od tri osobe, računajući u "supervizora" uz čije prisustvo jedino sme da vozi. Ovo se odnosi samo na maloletnike. Stariji od 21 godine, moći će da voze i sami.

Ipak, automobil za čijim upravljačem se nalaze ne sme da ima više od 80 kilovata, pri čemu ne sme da se nalazi u saobraćaju između 23 časa i 6.00 ujutro, i to važi za sve.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Jovan

    Smatram da bi trebala milicija da patrolira ulicama jer ima maloletnika koji voze auto po ulicama i time rizikuju i svoj i tuđi život.Nisu ni tu maloletnici voze i punoletni ljudi bez dozvole.Pre polaganja obavezno na psihičko testiranje da se proveri da li je osoba psihički stabilna.Ova probna dozvola za početnika mi se čini ok ali nema potrebe da ima oznaku P.

  • Brki

    Kad se imaju u vidu sva ograničenja neće moći ni da vozi te dve godine. Baš će dobro da uvežba vožnju😂😂😂😂😂 Zaboraviće i ono što je znao 😂😂😂😂

  • Čika Jova

    Šta radi gramzivost. Ovo više nema smisla da nam se deca što bolje ospisobe. Pre će da bzavrše elektrotehniku ili medicinu nego šoferaj. Vozim 50 godine, nikad udes, nikad kazna a po starom sam polagao. Ne znam ni manje ni više od ostalih ali sam pažljivo vozio.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima