Zamolila je ženu ispred sebe da podigne sedište i tada je nastao pakao: U ovom prelomnom trenutku počinju tuče do krvi i pretnje smrću u autobusu

Previše je putnika koji misle samo na sebe i svoju udobnost pa ibore sedište kao da su jedini u autobusu

  • 6

Tuča, čupanje za kosu, pretnje poput "zucneš li još jednu reč, zadaviću te", nisu retke situacije koje se dešavaju na putovanjima, a razlog za nasilno ponašanje bude obaranje sedišta u autobusu.

Koliko vam se puta desilo da veseli krenete na dugo očekivano putovanje i onda vam raspoloženje pokvari neko ko obori sedište i pritisne vas tako da imate osećaj da ste sardina u konzervi?

Požalite se toj osobi da ne možete da se pomerite i da vas, posle sati i sati, zbog toga neugodne vožnje, sve boli.

Pojedini putnici shvate da nije u redu da se oni "razbaškare" dok drugi "pati", pa podignu sedište. Međutim, ima previše onih koji misle samo na sebe i nemaju nameru da omoguće osobi iza da uživa u svom odmoru.

Takvi, na molbu da isprave sedište, uglavnom odgovore "pa ne mogu tokom celog putovanja da sedim pravo i ostaviću ga kako sad stoji".

Neki od "pritisnutih" putnika ućuti i nastavi svoje putovanje zgrčen. Ali, ima i onih koji ne prihvataju ovakav odgovor i bore se da im se putovanje ne pretvori u bolni pakao. I tad u velikom broju slučajeva nastane haos.

Koliko vam se puta desilo da veseli krenete na dugo očekivano putovanje i onda vam raspoloženje pokvari neko ko obori sedište i pritisne vas tako da imate osećaj da ste sardina u konzervi? Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

- Putovala sam pre nekoliko dana za Veneciju. Žena ispred mene oborila je sedište, stavila jastuče pod glavu i "izvalila" se kao da je u svom krevetu. Njeno sedište je, bukvalno, bilo na mojim kolenima. Nisam joj tad ništa rekla, valjda mi nije došlo do mozga da ne treba tako da sedi, odnosno u njenom slučaju da leži. Kad smo posle 12 sati stigli u Veneciju, ja sam bila "izlomljena" - započela je razgovor za Telegraf.rs J.S. (31) iz Beograda.

Međutim, u povratku je ovoj devojci bilo bitno da se u putu odmori, jer je išla pravo na posao. Odlučila je da zamoli ženu ispred sebe da podigne sedište i tad je nastao pakao.

- Neću da vratim sedište jer mi ne pada na pamet da se "izlomim" tokom puta. Ne zanima me što ti pričaš da ti smeta. Ako mi se samo još jednom obratiš povodom toga, zucneš li još jednu reč, zadaviću te - urlala je, u prepunom autobusu, žena sa jastučetom ispod glave, ispričala je J.S.

Brutalna situacija mnoge je ostavila u šoku. Mešutim, ona je jedna od "blažih", kako pričaju vodiči iz turističkih agencija u Beogradu.

- Nekoliko puta se na putovanju desilo da se putnici pobiju zbog oborenog sedišta. Neki to urade u autobusu, neki sačekaju pauzu. Bukvalno se potuku do krvi. Dešavalo se i da žene počnu da se svađaju i onda "nesporazum" reše čupanjem za kosu, šutiranjem, vrištanjem - podelio je neverovatne scene sa putovanja vodič iz jedne turističke agencije.

Nekoliko puta se na putovanju desilo da se putnici pobiju zbog oborenog sedišta. Neki to urade u autobusu, neki sačekaju pauzu. Bukvalno se potuku do krvi Foto - Ilustracija: Profimedia, Alamy

Drugi vodič je imao još "težu" situaciju, iako to posle navedenog deluje nemoguće.

- Tu scenu i dalje pamtim i mislim da nikad neću moći da je izbrišem iz glave. Naime, dve devojke su sedele iza druge dve. Ove ispred su oborile sedište i bukvalno im ga naslonile na krila. Devojke iza su se pobunile, a ove ispred su bezobrazno odgovorile da ih ništa ne zanima. Počela je rasprava koja je trajala oko sat, a onda su ustale sve četiri i počele žestoko da se biju. Šamarale su se, udarale pesnicama po licima, šutirale u stomake.

Niko nije mogao da ih razdvoji. To je trajalo oko deset minuta. Posle nekoliko sati sve četiri su postale drugarice, a onda su ove dve iza odlučile da i one obore sedište ne mareći za putnike iza - sa šokom na licu prisetio se za Telegraf.rs vođa jednog, možda i najburnijeg, putovanja.

I žene se tuku zbog oborenog sedišta u autobusu Foto: Milena Đorđević

ŠTA AGENCIJE KAŽU ZA OBARANJE SEDIŠTA

Organizatori putovanja napominju da svaki putnik ima pravo da obori sedište, s obzirom na to da na njemu postoji opcija podizanja i spuštanja. Ali, ističu da to treba da se radi, tako da se ne ugrožava putnik koji sedi iza.

Pojedine agencije, već na samom početku putovanja, kažu da sedište može da se obori ukoliko putnik ispred, pita onog iza, da li mu to smeta.

Druge reaguju tek kad se neko od putnika pobuni.

- Kad mi se neko požali da mu smeta osoba ispred, ja podsetim onog ko je oborio sedište na lepo ponašanje. Ovo znači da svako treba da vodi računa i o drugome. Ukoliko ta osoba ne razume, onda se potrudim da "ugroženog" putnika prebacim na drugo mesto - objašnjeno je za Telegraf.rs iz jedne beogradske agencije.

Neretko se dešava da putnik pita da obori sedište, pa kad bude odbijen, iskoristi pauzu i to ipak uradi. Ovo je samo jedan od načina kako se "obarači" sedišta snalaze da zadovolje svoju potrebu za komforom bez obzira na tuđe potrebe.

Ukoliko ste vi imali slične situacije, pišite nam svoje iskustvo u komentarima.

VIDEO: Pobili se u avionu kao nenormalni! Razjareni muškarac jedva obuzdan

(Ivana Vlajković/i.vlajkovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ns

    18. mart 2019 | 23:53

    Sve je to lepo da prevoznici ne dodaju sedišta! Kako onda da svi obore? Tražite očitanu saobraćajnu i vidite broj mesta!

  • zzzzz

    19. mart 2019 | 07:11

    ni jedan autobus ne bi trebao da ima takva sedista jer nisu svi u takvoj mogucnosti da se zavale ,a trebao bi prvo da reaguje domacin autobusa jer oni uzimaju novac i treba svima da obezbede iste uslove putovanja

  • ime

    19. mart 2019 | 07:37

    Nije problem da ti oboriš sedište, ali me ne ometaj. I ako mi smeta, sedište ćeš vratiti da i meni bude komforno a ne samo tebi. Toliko.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA