≫ 

Ako se roditelj požali, nastavnik će morati da pravda svaku ocenu manju od 5: Nova pravila izazvala haos u školama

Više ne čudi što roditelji dižu paniku i zbog četvorke, jer je svaki drugi đak u Srbiji odličan a svaki peti ima sve petice

  • 75

Nastavnici u Srbiji moraće da pravdaju svaku ocenu manju od petice. Zvuči preterano? Da, ali upravo na to se svode nova pravila o ocenjivanju đaka po kojima roditelj može da prigovori za svaku ocenu, a nastavnik će morati da je pravda i da, ako ne uspe, ide na "usavršavanje".

Na koje ocene se roditelji najviše žale, više je nego jasno kada se pogleda statistika: svaki drugi đak u Srbiji je odličan, a svaki peti ima sve petice. Jedinica kao ocena odavno više ne postoji, dok se dešavalo da zbog jedne četvorke roditelji u školu zovu čak i prosvetnu inspekciju!

Kao da kriterijumi već nisu dovoljno sniženi, prosvetne vlasti donele su još blaža pravila po đake. Tako će, recimo, nastavnici kontrolne morati da najave pet dana unapred, a ako nastavnik da učenicama nenajavljeni test, ocenu sa njega neće smeti da unese u dnevnik.

Ipak, najgore je što će nastavnik, upozoravaju u sindikatima, na bilo kakav prigovor ocene morati da podnosi izveštaj direktoru škole, a ako direktor proceni da je nastavnik bio previše strog, staviće ga pod pedagoški nadzor. Još gore će nastavnik proći, ako učeniku i komisija prepravi ocenu. E onda će morati da ide i na dodatno usavršavanje u "ocenjivanju i komunikacijskim veštinama" .

Zato će, kada daju ocene manje od petice, nastavnici morati da pripaze na roditelje koji su im zbog četvorke i trojke i ranije "skakali za vrat".

MANJI OD MAKOVOG ZRNA 

Zamisliće se pre nego što u dnevnik upišu lošu ocenu, Foto: Shutterstock

- Prema novim pravilima treba da budemo manji od makovog zrna. Umesto da nas roditelji pitaju gde đak greši i kako da bude bolji, mi ćemo njima morati da se pravdamo kad god damo nižu ocenu od one koju oni smatraju da njihovo dete zaslužuje. To je sve imaginarno znanje, znanje koje je pokriveno samo ocenama, forme radi - upozorava Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola.

Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), kaže i da je to što učenici nisu motivisani da znaju više, veliki problem za našu budućnost.

- Je l znate ko se bavi pravilnicima? Onaj ko nema snage da postavi jasne ciljeve u srpskom obrazovanju. Mi smo sada u jednom obrazovnom grotlu. Na jednoj strani imate državne a na drugoj privatne fakultete, i mnogo njih iz političke "elite" koji su na sumnjiv način došli do diploma. Stvara se utisak da obrazovanje nije važno, važna je diploma, a ne da šta stvarno znaš - navodi Janković.

MEDVEĐA USLUGA DECI

Decu za 10 godina niko neće pitati za ocene, već šta znaju, Foto-ilustracija: Pixabay

Ona poručuje roditeljima da to što su pritisli nastavnika da njihovom detetu da četvorku umesto trojke, nikome ne znači apsoultno ništa.

- Roditelj misli da je uspeo kad to uradi, a suština je da đak zna i da od toga što zna jednog dana može da živi. Niko vaše dete za 10 godina neće pitati koju je ocenu imao iz matematike. Ocena je forma, a u životu je bitna suština - poručuje Janković.

VIDEO - Procureo skandalozan snimak iz škole: Učiteljica vukla autistično dete po podu

(M.Leskovac/m.leskovac@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Člk

    18. mart 2019 | 13:33

    Propast!

  • СС

    18. mart 2019 | 13:44

    Сведок сам да ученици дођу у средњу школу а не знају таблицу множења, а тек падеже...

  • Профа

    18. mart 2019 | 13:39

    На почетку школске године поделиш све петице и мирна Србија.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA