Da li to neko pravi rezervne ključeve i krade vozila? Ovo je jedini način da se zaštitite od lopova

Vlasnik koji prodaje kola, ne mora da preda sve ključeve

  • 7

Za dva meseca ukradena su dva automobila u Lazarevcu, koja su kupljena na auto placu u Kragujevcu. Na Fejsbuk stranici jedne od auto-pijaca, osoba koja poznaje vlasnike kola, izrazila je sumnju, da su lopovi imali ključeve. Ona upozorava da zaključana vrata nisu dovoljna zaštita i da ljudi treba dodatno da obezbede svoje "mezimce".

IZRADA REZERVNIH KLJUČEVA

Osoba koja se oglasila na stranici postavila je pitanje - "Da li to neko pravi rezervne ključeve i krade vozila?".

Mnogi smatraju da nije moguće da se kola kradu na ovakav način, jer misle da ključ može da izradi samo vlasnik vozila, koji prilikom prodaje mora da preda sve "kopije". Odlučili smo to da ispitamo.

- Ključ od automobila može da donese bilo ko. Ne mora da bude vlasnik. I mi ćemo napraviti rezervni. Isto je kao i kad narezujete ključ od stana. Nikad nijedan bravar nije pitao mušteriju da li je on vlasnik stana. Tako ne pitamo ni mi, a prvi razlog je taj što mi nemamo ovlašćenja da tražimo lična dokumenta - objasnili su za Telegraf.rs iz bravarskih radnji.

Vlasnik, kod prodaje kola, ne mora da preda sve ključeve jer nikako ne može da se sazna koliko ih zapravo ima.

Rezervni ključ može kod bravara da donese i neko ko nije vlasnik vozila Foto: Pixabay.com

- Osoba koja dođe da izradi rezervni ključ, može da traži deset komada. Prilikom prodaje kola, može da preda jedan. Nikako ne može da se zna koliko vozač ima ključeva jer ne postoji dokument na kome piše ukupan broj koliko ih je izrađeno - ističu sagovornici.

ZAŠTITA VOZILA

Potvrdili smo da lopov može da ukrade vozilo uz pomoć rezervnog ključa. Znajući to, osoba koja se oglasila na Fejsbuku, istakla je da vozači treba da zaštite svoja vozila.

Vodite računa i ugrađujte skrivene prekidače i mehaničke zaštite.

Sa ovim mišljenjem se slaži i bravari koji izrađuju rezervne ključeve.

Potvrdili smo da lopov može da ukrade vozilo uz pomoć rezervnog ključa Foto-ilustracija: Profimedia/Panthermedia

- Vlasnici treba da ugrađuju alarme, da stavljaju zaštite na volane, da stavljaju prekidače. Treba da imaju bilo koji vid zaštite i to ne samo zbog načina na koji se izrađuju rezervni ključevi, već i zbog toga što lopovi kola mogu da ukradu i bez njega. Dovoljno im je da samo imaju aparat koji dekodira ključeve i za nekoliko minuta mogu da ukradu vozilo - napomenuli su iz bravarskih radnji.

KRAĐE AUTOMOBILA

Krajem februara, policija u Beogradu, uhapsila je V.N. (50) zbog sumnje da je ukrao automobil marke "reno megan". Tom prilikom, policijski službenici su kod osumnjičenog našli i podesni alat za krađu vozila.

Policija u Novom Sadu je krajem januara uhapsila D. R. koji je ukrao automobil "ford fiesta" ispred jednog lokala u ovom gradu.

Prošle godine policija u Beogradu uhapsila je muškarca koji je u svojoj garaži imao četiri ukradena vozila. Takođe je pronađen i alat koji je, kako se sumnja, korišćen prilikom krađe.

Jedan od primera krađe kola Foto: MUP Srbije

Ovo su samo neki od slučajeva krađe automobila koji pokazuju da vlasnici svoja kola treba dodatno da obezbede. U ovim primerima, lopovi su koristili alat kako bi ukrali vozilo.

VIDEO: Životinjska borba osumnjičenog i policije! Pretukao ih njihovim pendrekom pa im ukrao kola

(Ivana Vlajković/i.vlajkovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    24. mart 2019 | 23:48

    Vratiti Dusanov zakon

  • Aleksandar

    24. mart 2019 | 23:50

    Pri kupovini polovnog vozila, auto odvesti u servis gde ce se obrisati svi drugi kodovi kljuceva osim onih koje ste dobili uz auto.

  • korlab

    25. mart 2019 | 08:31

    da li vam je jasno gde živite kad je tehniclki pregled pola sata a o kradji niko ne brine

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA