Velike promene u zdravstvu: Vraća se pravo na dopunski rad, maksimalno 3 ugovora "sa strane"

To su najvažnije novine predloga zakona koji je u skupštinskoj proceduri

  • 6

Sve zdravstvene ustanove, izuzev apoteka, koje ostaju u nadležnosti lokalih samouprava, prema predlogu zakona o zdravstvenoj zaštiti preći će u nadležnost Republike ili Pokrajine.

Od opštih bolnica i domova zdravlja, prema istom predlogu, formiraće se zdravstveni centri, a zdravstveni radnici će ponovo dobiti mogućnost da dopunski rade kod svog ili drugog poslodavca.

To su najvažnije novine predloga zakona koji je u skupštinskoj proceduri i o njemu poslanici treba da se izjasne tokom proleća, ističe list.

U Ministarstvu zdravlja kažu da se zdravstveni centri ponovo uvode kako bi se spajanjem opštih bolnica i domova zdravlja bolje iskoristili kadrovi, prostor i oprema.

Ovakvim rešenjem omogućeno je spajanje nemedicinskih i medicinskih delatnosti, koje su često u istom dvorištu, uključujući i dijagnostičke i specijalističko-konsultativne delatnosti.

- Praksa je pokazala da je postojanje zdravstvenih centara racionalnije nego odvojeno postojanje doma zdravlja i bolnice. Planom mreže zdravstvenih ustanova određeno je koji će zdravstveni centri postojati, a pretpostavka je da će osnivanje zdravstvenih centara biti znatno brže, lakše i efikasnije od njihovog razdvajanja - kažu u Ministarstvu.

LEKAR ĆE MOĆI DA RADI 1/3 RADNOG VREMENA DODATNO

Predlozeno rešenje o dopunskom radu već postoji u praksi, a sada će biti precizirano da, recimo, lekar može da ima najviše tri ugovora o dopunskom radu, i to najviše do jedne trećine radnog vremena.

"Činjenica da će ''državni lekari'' ugovore moći da sklapaju i sa svojim poslodavcem, u zdravstvenu praksu opet uvodi vrstu ''večernjih klinika'', odnosno popodnevnu smenu, gde se na pregled umesto sa zdravstvenom knjižicom dolazi s novčanikom. Slično rešenje smo već imali, ali niko nije izmerio da li je više bilo hvaljeno ili osporavano".

U Ministarstvu zdravlja kažu da je uvođenje dopunskog rada, uz povećanje plata, jedna od mera da se zadrži zdravstveni kadar.

"Strogo će se voditi računa o tome da ne bude preusmeravanja pacijenata iz redovne smene u dopunsku, a sprovodiće se i česte kontrole poštovanja propisa", kažu u ministarstvu.

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zorixca

    19. mart 2019 | 11:18

    godinama ovaj vid raspodele radnog vremena lekari zloupotrebljavaju: u zdravstvenim ustanovama ih nema, ili su neljubazni, ali zato u privatnoj praksi nas uz osmeh i ljubaznost dobro oderu. Nije tačna priča da nema lekara, ima ih, ali zbog vašeg forsiranja da im se dozvole dva - tri ugovora, ostali ne mogu da dodju do posla, te iz tog razloga oni koji mogu idu preko granice. Šta reći za one koji ostaju i bez JEDINOG posla koji imaju? Da li su oni ljudi, imaju li pravo na rad, zaštitu države kao lekari, a tu su negde i prosvetari koji preko davanja časova extra zarađuju

  • Qrta

    19. mart 2019 | 11:04

    Супер. Ни до сада нас у државној болници нико није гледао а од сада на бесплатно лечење можемо да заборавимо.

  • gedza

    19. mart 2019 | 10:45

    i sad valjaju lekove u dogovoru sa dobavljacem...odma vadi iz fijoke reklamni flajer...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA