≫ 

Neprocenjivo blago Srbije besomučno propada: Čeka se da sud reši pitanje vlasnika, a svakog časa spomenik kulture može da se uruši (FOTO)

Zgrada je stara 125 godina, građena je u stilu romantizma i, iako je svima poznata kao Pinova vila, geometer Paja Pin bio njen tek šesti vlasnik.

  • 3

Jedan od simbola Zrenjanina je i neobično zdanje poznato kao Pinova vila, palata u blizini centra grada koja poslednjih godina ubrzano propada. Dok se sudski ne odredi vlasništvo nad vilom, ovaj spomenik kulture može nestati.

Akademski slikar Rastko Stefanović jedan je desetak umetnika svojevremeno uključenih u projekat koji je starim i napuštenim zdanjima Zrenjanina davao nove namene. Jedno od tih zdanja je i Pinova vila, nekada reprezentativna, a danas napuštena oronula zgrada koja ubrzano propada. Umetnici su je zato nazvali "Muzejem destrukcije".

 
 
 
View this post on Instagram
Muzej destrukcije #pinovavila #zrenjanin #serbia #museumofdestruction #ruins #urban #spookyA post shared by Jecuela 🦉🍁🌧️🎃 (@zmajolik) on

- Radili smo niz izložbi, razne performance, razne akcije, okupljanja i inicijative. Da, I likovnih kolonija čak, dok je bilo bezbedno ući u zgradu. Filmovi, spotovi, mislim stvarno ova vila koja je ranije inače bila samo nekog vizuelnog identiteta grada postala to i na njegovoj kulturnoj mapi - kaže Rastko Stefanović, akademski slikar iz Zrenjanina.

Zgrada je stara 125 godina i bila je dom Leona Štegervalda. Građena je u stilu romantizma po projektima peštanskog arhitekte Lasla Đulaša. Zanimljivo danas je svima poznata kao Pinova vila, mada je geometer Paja Pin bio njen tek šesti vlasnik. Iako je označena kao kulturno dobro najvišeg zanačaja svaki garđevinski zahvat na Pinovoj vili je trenutno nemoguć, jer je zdanje predmet restitucije.

- Ukoliko bi ovo zdanje propalo, to bi bila neprocenjiva šteta. Neprocenjiva šteta za graditeljsku baštinu našega grada, jer je ona potpuno unikatna i u svom aritektonskom izrazu. Međutim, što je najinteresantnije to bi bila velika šteta za mnogo šire područje - navodi Vesna Karavida, istoričarka umetnosti.

 
 
 
View this post on Instagram
Ona(5godina): "Pinova vila je naš Hogwarts." #pinovavila #muzejdestrukcije #nekroturizam #hogwarts #zrenjaninA post shared by Kolekcionarka Slikovnica (@kolekcionarka_slikovnica) on

U Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Zrenjaninu kažu da bi budući vlasnik morao Pionovu vilu vratiti u prvobitno zdanje po originalnim arhitektonskim planovima, dok projekat restauracije sada već iznova mora da se piše, jer je zgrada dodatno propala.

- Stanje drastično se promenilo. U tom trenutku kada smo mi radili projekat zgrada je konstrukciono bila stabilna i u relativno dobrom stanju, kako mi to kažemo, a trenutno je zgrada u izuzetno lošem stanju i pre svega je potrebno uraditi sada i statičku ekspertizu - kaže Dragana Šijak, arhitekta - konzervator.

 
 
 
View this post on Instagram
#pinovavila #pinova #zrenjanin #nagybecskerek #becskerekA post shared by Kali Rajovic (@angelus333) on

Građena kao romantično-bajkovita palata zrenjaninska Pinova vila sada izgleda kao dvorac iz horor filmova, a čak je i to nemoguće snimiti zato što je do odluke suda svima zbranjen pristup.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Љиљана

    19. mart 2019 | 12:10

    Бахатост, незаинтересованост. Радна места по партијској линији= незнање.

  • ivan

    19. mart 2019 | 12:02

    trebalo bi kazniti one koji ne dozvoljavaju da se zgrada renovira srce se kida coveku kad vidi nesto ovako lepo i propada zbog nekih koji koce ovo Vojvodjansko blago da se sacuva tako je i proslo sa mostom od koga je grad mnogo bio i poznat sto ga je Ajfel iz doba marije tereze izgradio preko begeja

  • 😘

    19. mart 2019 | 14:37

    Neki dan se opet urušila... Koja sramota svih vlasti grada Zrenjanina, da ništa ne ucini da se to sredi. Kad prođete pored nje, srce vam se cepa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA