Gde se "mulja" sa parama i ima li u Srbiji finansiranja terorizma? Uprava za sprečavanje pranja novca sprovodi važnu anketu

Upitnikom se traže odgovori na koji način se pravda novac donatorima, kako se dobijaju prilozi....

  • 1

Uprava za sprečavanje pranja novca pozvala je organizacije civilnog društva da do 28. marta anonimno popune onlajn upitnik, a podaci će biti korišćeni u proceni ranjivost neprofitnog sektora od pranja novca i finansiranja terorizma.

U upitniku dostupnom na službenoj internet stranici Uprave su pitanja da li organizacija realizuje aktivnosti u pograničnim područjima, odnosno centrima za azil - prihvatilištima za migrante, na koji način i koje aktivnosti mogu biti zloupotrebljene u svrhu finansiranja terorizma, kako se prikupljaju novčane a kako nenovčane donacije i da li je spisak donatora javno dostupan.

Upitnikom se traže odgovori da li često pojavljuju manji gotovinski prilozi istih fizičkih lica, na koji način se pravdaju sredstva donatorima i da li donatori uslovljavaju da se deo sredstava prenosi drugim organizacijama. 

Osnovni cilj upitnika je, navodi se u obrazloženju, "da se definiše buduća saradnja i zajedničke aktivnosti u vezi sa podizanjem svesti i smanjenjem rizika od finansiranja terorizma kod neprofitnog sektora".

Upitnik treba da doprinese boljem sagledavanju i uočavanju eventualnih slabosti sistema u borbi protiv finansiranja terorizma, saopšteno je iz Uprave za sprečavanje pranja novca, a krajnji rok za popunjavanje je 28. mart.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA