≫ 

Zakon i sudije štite bahate vozače: Policija ne može nikoga da kazni samo na osnovu snimaka s društvenih mreža

Izvor iz Saobraćajne policije kaže da jedino snimak koji napravi MUP prekršajni sudovi prihvataju kao validan dokaz

  • 11

Gotovo nijedan bahati vozač čija luda vožnja osvane na snimku na internetu ne može biti procesuiran i kažnjen! Da bi se uopšte razmišljalo o prijavi protiv manijaka, čije je divljanje na putevima zabeleženo kamerama, potrebno je da se na osnovu snimka mogu zaključiti mesto i vreme događaja i da se jasno vide tablice i lice vozača.

Međutim, ti uslovi gotovo nikada nisu ispunjeni, pa bahati vozači, iako su jasno snimljeni u prekršaju, prolaze nekažnjeno.

Izvor iz Saobraćajne policije kaže da jedino snimak koji napravi MUP prekršajni sudovi prihvataju kao validan dokaz.

- Mi, nažalost, ne možemo da podnosimo prijave protiv vozača na osnovu snimaka na društvenim mrežama. Ko može da zna da li je neko nešto usnimio danas, pre tri dana ili pre tri godine i da li je to bilo na autoputu kod Niša, Novog Sada ili u nekoj drugoj zemlji?

Jedino da se veruje autoru snimka na reč, a to nije dovoljno. Zbog toga prekršajni sudovi takve snimke ne vrednuju kao dokaze i onda nema smisla to ni da prijavljujemo.

Gotovo nijedan bahati vozač čija luda vožnja osvane na snimku na internetu ne može biti procesuiran i kažnjen Foto-Ilustracija: Tanjug/Jaroslav Pap

Dodatna komplikacija je pitanje da li vozači uopšte imaju prava da snimaju druge vozače i to kače na internet. Optuženi bi uvek mogao da ide na tu kartu da je ugrožena njegova privatnost - tvrdi dobro obavešteni izvor iz Saobraćajne policije.

On dodaje da su svi snimci građana na društvenim mrežama policiji ipak korisni.

- Mi možemo kao policija da obratimo pažnju na to vozilo i da ga kaznimo za par dana kad ponovi prekršaj. Isto tako, kada nam snime i pošalju kako na nekoj deonici vozači voze bez kaciga, mi sutradan pošaljemo tamo patrole koje sve snime i onda ih kaznimo - objašnjava sagovornik.

VIDEO: Bahati vozač se hvalio brzinom od 140km/h u krivini, pa se zakucao u vozilo

(Telegraf.rs/Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • G

    20. mart 2019 | 08:40

    Vise sam za ovu varijantu nego kada te zaustavi a nisi napravio prekrsaj pa onda ne zna sta bi, gleda gume, prvu pomoc, dizalicu, sijalice, kljuc, signalizaciju da li radi, kao na tehnickom da sam i trazi i trazi i trazi i jbg, uvek nadje nesto. Pa ti posle izbijaj oci kod sudije...

  • Ljubiša

    20. mart 2019 | 09:45

    Sudstvo nam je RAK RANA.

  • M

    20. mart 2019 | 09:18

    U steta velika sto vi ne mozete da ga kaznite, koliko razmisljate dok kaznjavate kaznili bi i vlastitog oca koji vas je othranio isto tako vas hrani i ovaj napaceni narod ali da kaznite tatine sinove e to ne moze jer se ostaje bez posla

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA