Bukti požar kod Mladenovca, još jedan "domaćin" zapalio strnjiku pored auto-puta: Nisu nas opametile ni velike kazne, ni hapšenja (VIDEO)

U poslednje vreme evidentiran je veći broj požara na otvorenom prostoru, čiji je uzrok spaljivanje biljnih ostataka

  • 4

Uprkos tome što Odeljenje za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova apeluje na građane da ne spaljuju nisko rastinje na otvorenom, uprkos tome što je jedna osoba poginula u lančanom sudaru zbog gustog dima, uprkos tome što su kazne velike - ljudi i dalje ne odustaju od ovoga. Naš reporter snimio je danas u blizini skretanja za Mladenovac veliki požar prouzrokovan upravo paljenje strnjike.

Pored auto-puta bili već su bili vatrogasci, koji su pokušavali da ugase veliku vatru.

Apeli, hapšenja, pa ni inspekcijske i policijske kontrole nisu uspele da stanu na put sumanutom paljenju polja širom Srbije.

U poslednje vreme evidentiran je veći broj požara na otvorenom prostoru, čiji je uzrok spaljivanje biljnih ostataka, iz Odeljenja za vanredne situacije podsećaju da su za ovaj prekršaj Zakonom o zaštiti od požara propisane novčane kazne.

Vatra ugrožava sve vozače/ Printskrin: JelenA/Tviter

Tako će fizička lica koja se ogluše na zakonske propise platiti kaznu u iznosu od 10.000 do 50.000 dinara, dok je za pravna lica taj iznos od 300.000 do milion dinara.

Paljenje strnjike, inače, izaziva velike probleme: nekontrolisano širenje požara, stvaranje dima koji utiče na vidljivost, što dovodi i do teških saobraćajnih nesreća, čak i sa fatalnim ishodom.

Jedna takva nesreća dogodila se prošle godine kod Batočine, koja je odnela i žrtvu, a u nekontrolisanom širenju požara izgoreo je i deo specijalnog rezervata prirode Carska bara kod Zrenjanina.

Buktao je požar i u Pančevu i to pored železničke pruge kojom svakodnevno prolaze cisterne sa opasnim materijama.

Ostala je samo jedna guma/ Foto: Telegraf

Jedna Jagodinka ostala je bez svog automobila, pošto ga je parkiranog u polju progutala vatra. Srećom, tada niko nije bio povređen.

Još jedan katastrofalan požar, koji se proširio sa seoskog imanja, pogodio je i Carsku baru i tako uništio veliki deo ovog prirodnog rezervata u Banatu. I vinovnik ovog požara je uhapšen, a u pitanju je osamdesetjednogodišnji Beograđanin.

Policija i inspekcija patrolirale su srpskim njivama i putevima, ali uprkos tome što je paljenje kažnjivo, požari se i dalje beleže širom naše zemlje.

Šta još treba da se dogodi da bismo prestali da ugrožavamo sebe i druge?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • srbija

    20. mart 2019 | 18:18

    Neka pale kada je vlast nesposobna. Ako postoje kazne zašto se ne reaguje adekvatno. I ovog piromana će AV da abolira. Hoće više biti reda u ovoj Srbiji? Radi ko sta hoće.

  • Sibin

    20. mart 2019 | 20:15

    Pa da je neko odlezao jedno godinu dana ne bi se desavale ovakve stvari!!!!

  • Srba

    20. mart 2019 | 20:40

    Sta reci, zaostali smo u razvoju. Svest nam je jako niska. Za takve sto pale treba rigorozno kazniti i oduzeti im zelju. Nisu ni svesni kako se unistava zemlja kad se pali, i da gube sastav i da se smanjuje plodnost zemlje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA