≫ 

Ovo je izvor predivne srpske reke kojoj je suđeno da ide u cev (FOTO)

Vrelo Grze prava je turistička atrakcija na svega 2 i po sata od Beograda

  • 9
Južni kučaj i vrelo grze i rtanj Foto: Mateja Beljan

Šum vodopada sa jedne i mirno veštačko jezerce sa druge strane - to je vrelo Grze, izvor rečice na opštini Paraćin, koji je uz malu pomoć čoveka postalo lepo mesto ušuškano u šumi, idealno za izlet i odmor, posebno u vrelim letnjim danima.

Rečica izvire na 480 metara nadmorske visine, Foto: Mateja Beljan

Ali čista rečica Grza, puna pastrmke i izvor pijaće vode za brojnu divljač u ovom kraju, završiće u cevi, jer je na njenom toku planirana izgradnja male hidroelektrane.

Voda je kristalno čista, Foto: Mateja Beljan

Međutim, građani Paraćina i ljubitelji prirode oštro se protive ovom poduhvatu, a Skupština Paraćina je početkom januara jednoglasno donela odluku i pokrenula inicijativu za obustavljanje izgradnje male hidroelekreane na Grzi.

Turisti uživaju u pogledu na vrelo, Foto: Mateja Beljan

Dok se borci za zaštitu prirode, lokalna samouprava i investitor ne dogovore, sudbina reke Grze je otvorena, ali njeno vrelo svakako će ostati jedno od najlepših mesta na Kučajskim planinama, pred kojim će svaki posetilac zastati u čudu.

Za izletnike ima dovoljno mesta, Foto: Mateja Beljan

Vodopad i potočići koji se slivaju sa stena, nekoliko izvora, ikona svetog Jovana Krstitelja, izvor ispod bukve, mistična pećina, samo su deo ovog jedinstvenog spomenika prirode.

Gornje jezero, Foto: Mateja Beljan

Tu su i klupice, nadstrešnice, mostići, kućice i obeleženi prilazi najzanimljivijim delovima lokaliteta, napravljeni od drveta tako da se uklapaju u prirodno okruženje.

Bistra izvorska voda, Foto: Mateja Beljan

Možda ćete se malo pomučiti da dođete do nekog mesta, poput pećine, jer ćete morati da šetate i po korenju stabla i da "puzite" po steni.

Prilaz pećini, Foto: Mateja Beljan

Ali isplati se, jer pećina je prava atrakcija, a jedna od jama ima i izlaz na drugi kraj vrela. Morate samo malo da se sagnete i pronađete iznenađenje.

Putokazi, Foto: Mateja Beljan

Osim vodopada i izvora, tu su i dva veštačka jezera, Gornje i Donje.

Detaljna mapa vrela, Foto: Mateja Beljan

Gornje se nalazi bliže vrelu i pruža osećaj spokojstva, a zbog malog veštačkog vodopada stvara se i jedna zanimljiva optička varka - čini se kao da u jednom delu jezero naglo nestaje, tako da i fotografija koju možete da napravite zapravo liči na nestvarnu fotomontažu. Odsjaj drveća u jezercetu naglo se prekida i pogled se dalje pruža na obližnju šumu.

Gornje jezero, Foto: Mateja Beljan

Vrelo je zaštićeno (III kategorija), ali je prilagođeno boravku ljudi, pa je idealno za izlet u prirodi, naročito jer do samog ulaska u vrelo možete prići automobilom.

Potrebno je da (iz smera Beograda) krenete od Paraćina prema Zaječaru, a posle petnaestak kilometara skrenete levo ka Grzi.

Planinarske staze po južnom Kučaju, Foto: Mateja Beljan

Za one koji žele da planinare južnim Kučajem, postoji nekoliko staza, dobro obeleženih i mapiranih, ali za jedan duži krug i obilazak nekog od vrhova trebaće vam možda i četiri-pet sati.

Pogled na Rtanj, Foto: Mateja Beljan

Jedan od obližnjih vrhova je Vis, sa nestvarnim pogledom na okolinu, u kojoj dominira planina Rtanj.

Rtanj, Foto: Mateja Beljan

Crvenu zemlju na momente zamenjuju ostaci jesenjeg lišća, a u jednom momentu ulazite u četinarsku šumu gde vaši koraci odjednom postaju gotovo nečujni.

Foto: Mateja Beljan

Neposredno pred sam vrh u ovo doba godine tek je iznikao sremuš, pa ako sa sobom ponesete kesu moći ćete i da uberete malo ovog lekovitog i ukusnog lišća, koje svojim mirisom podseća na beli luk.

Sremuš raste u šumi, Foto: Mateja Beljan

Ako ste ozbiljnije zainteresovani za planinarenje po ovom kraju, imate na raspolaganju i planinarski dom, smešten neposredno pored vrela Grze.

VIDEO: Za ljude koji vole eksplozije, ovo je najbolji posao na svetu

(M. Beljan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gorgeous

    25. mart 2019 | 07:35

    Ne ne i ne. Imate li mozga? NE

  • Odin

    25. mart 2019 | 07:28

    Koja je "mudra" glava smislila ovaj zločin prema prirodi i čoveku?

  • SOVJET

    25. mart 2019 | 07:55

    ,,LMI": lični materijalni interes pojedinca..!! Koji je sasvim slučajno blizak, strukturama vlasti..!!, a Srbija, njih nije briga za Srbiju, oni će i onako otići kada se vlast promeni, a oni se dovoljno obogate..!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA