Leskovčanki zakazali ultrazvučni pregled na proleće, ali sledeće godine: Ljudi se plaše da će umreti dok dočekaju da ih primi lekar

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", 70.395 Srba čeka na operaciju i pregled (zaključno sa 31. decembrom 2018. godine)

  • 11

Leskovčanka Slavica Joksimović moraće da sačeka godinu dana pre nego sazna da li  je sve u redu sa njenom štitastom žlezdom jer su joj ultrazvučni pregled u leskovačkoj Opštoj bolnici zakazali za proleće, ali naredne godine.

Inače, pacijenti koji duže od mesec dana čekaju na specijalističke preglede, za koje nije propisano utvrđivanje liste čekanja, imaju pravo na pregled kod privatnika i refundaciju od RFZO, ali zdravstvene ustanove izbegavaju da daju potvrdu jer se novac, koji se vraća pacijentu, skida sa računa ustanove, piše jugmedia.rs.

Ova Leskovčanka se, kao zaposleno lice, žali i na termin zakazivanja pregleda - od 7 do 13 časova, dakle u toku njenog radnog vremena kada mora tražiti dozvolu za odsustvovanje sa posla.

- Niko meni nije ponudio tu opciju, iako za nju znam. Zvala sam i zaštitnika pacijenata iz Opšte bolnice Leskovac, ali on nije odgovarao na pozive na broj koji je istaknut kao njegov na ulazu u ovu zdravstvenu ustanovu - kaže Joksimovićeva.

Trenutno, prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", 70.395 Srba čeka na operaciju i pregled (zaključno sa 31. decembrom 2018. godine) Foto-ilustracija: Profimedia/BSIP

Podsećamo, da nepostupanje zdravstvenih ustanova saglasno zakonskoj obavezi onemogućava osiguranim licima da ostvare pravo na zdravstvenu zaštitu, što predstavlja kršenje ustavom zajemčenog ljudskog prava na zaštitu svog fizičkog i psihičkog zdravlja.

Novinari redakcije Telegraf.rs dva dana pokušavaju da stupe u kontakt sa direktorom Opšte bolnice u Leskovcu. Međutim, nismo mogli da obavimo razgovor sa njim jer je bio na sastanku. Tom prilikom smo ostavili broj telefona kako bi nas pozvao. Međutim, to se nije desilo.

Trenutno, prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", 70.395 Srba čeka na operaciju i pregled (zaključno sa 31. decembrom 2018. godine).

U zdravstvenim ustanovama u Srbiji se tokom 2017. najduže čekalo na ugradnju implantata u ortopediji, veštačkih kukova i kolena - u proseku 387 dana.

VIDEO: Doktor Milenko Stojković je obavio transplantaciju rožnjača tek rođenoj bebi

(Telegraf.rs/jugmedia.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • N

    21. mart 2019 | 18:20

    Pa to je svuda,a ne samo u Leskovcu.sta je tu cudno neko i ne doceka da uradi jedan obican pregled ili sta vec.a zato cvetaju privatne klinike.platis i to je to.a za sta mi se placa zdravstveno da bi isao kod privatnika ili da crknem cekajuci pregled jel to???e kakva je ovo banana drzava

  • Tako

    21. mart 2019 | 16:08

    Sto znaci u prevodu idi privatniku a onaj ko nema para osudjen je na SMRT

  • Cana

    21. mart 2019 | 16:11

    Ja sam cekala sedam meseci za kolor dopler krvnih sudova.Uzas

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA